juli 2014

Under mitt vardagsrumsgolv

Vad kan tänkas finnas under vardagsrumsgolvet? Just vardagsrummet består av en äldre del och en nyare del, även om det bara skiljer några år mellan dem. Idag tog vi reda på exakt hur det ser ut under golvet.

Det var egentligen inga direkta överraskningar, förutom att den äldre delen är isolerad med spån och att parkettgolvet är lagt direkt på reglar. Den nyare delen är isolerad med glasull och är tyvärr inte gjuten, utan enbart reglar och spikad råspont i källartaket.

Det ställer till en del problem med hur vi ska göra med golvvärmen – men det kommer vi till längre fram. Just nu fokuserar vi på att riva ut och öppna upp ytan som ska bli rummet.

Cykelgäster – dag 8

När vi bjöd in till trippelfest (0 år senan vi köpte hus, 1 år sedan vi förlovade oss, 2 år sedan Josefin slutade röka) tittade Alexander förbi. Extra roligt eftersom vi inte träffas så ofta då har bor i Stockholm. Vad som var speciellt var att han cyklade ner till oss, för att sedan fortsätta hela vägen till Paris.

Starkt jobbat!

Uppdatering. Det har kommit rapporter om att han nådde Paris för några dagar sedan. 

Av vinbärsbuskar gör man vin? – dag 7

Bra saker med vinbärsbuskar:

  • Vinbärsgelé
  • Vinbärssaft och vinbärssnaps för de vuxna
  • Hastkaka med vinbär (recept)
  • Äta bären.

Idag grävde vi ner vinbärsbusken som Anders och Karin har bidragit med. Var ska den stå, hur stort hål ska man göra, hur mycket vatten ska den ha – frågorna är många men nu står den där i marken och njuter av sol och vatten.

Älskling, ringer du brandkåren? – dag 6

Varken Josefin eller jag har någonsin haft en pelletspanna att ta hand om. Vi fick en ordentlig genomgång av hur den fungerade av Kaj i samband med ett av tillfällena då vi var och tittade på huset. När jag insåg att vi inte hade något varmvatten dök en tanke upp i huvudet – ska det verkligen blinka 3 på pannan?

På morgonen hade jag sett att det står just 3 på pannan, vad jag inte tänkte på var att det blinkade E…3…E…3… Pannan hade alltså stått still sedan morgonen. Nåväl, det kan ju inte vara så svårt att tömma den på aska och som ni ser på första bilden ovanför, det är det inte heller!

Vi gör klart och startar pannan och tittar förundrat på hur den slukar en rejäl omgång pellets. Allting ser bra ut och vi lämnar pannrummet. 10 minuter senare går jag ner och kollar att allting är som det ska och vi kan sammanfatta med att något var fel. Rejält fel.

Hela pannrummet var fyllt av rök och trots hjälp av grannen klurade vi inte ut det. Till sist återstod inget annat än att ringa Kaj, som bor kvar i byn bara några gator bort. En rådig insats och frågan Startade fläkten? så var mysteriet löst.

Nästa gång har vi en punkt till på vår lista. Pannan är ju äldre än vad jag är och fläkten är liksom jag ibland lite trögstartad…

… och nej, vi behövde aldrig ringa Brandkåren.

Förfilter

När man tittar på förfiltret i andningsmasken blir man väldigt glad att vi köpte vars en. Det där vill inte jag andas in. Många hemmabyggare är duktiga på att tänka på sin egen hälsa och säkerhet, men visst är det lätt att man slarvar. Man ska ju bara, och så blir det lite till och plötsligt har man stått där i någon timme. Bilden ger en viss eftertanke, dock.

Rivning av vardagsrummet (uppdaterat 22 juli)

Så var det äntligen dags. Efter första dagen i huset och sömn på en halvtaskig lustmadrass var det dags att börja riva. Vi ska ta bort ett flertal väggar och skapa ett nytt större vardagsrum med öppen planlösning mot kök och matplats.