augusti 2014

Dags att sova – dag 36

Klockan är drygt 23 när vi rullar in på Fiskalsgatan. Det är oroväckande mörkt i grannhusen på gatan. Tysta lastar vi av sängen som vi hämtat från lägenheten och bär in i huset. Väl inpackad i prasslande presenning eftersom det regnade tidigare på dagen.

Fortfarande mörkt hos grannarna, skönt. Vänta. Är det någon som skymtar förbi vid gardinen och kollar vad det är för tokigheter som pågår?

 

Tidigare flyttar

Det har hänt förr

När Anders flyttade till första lägenheten på Traktörsgatan blev vi lite sena. Kring 23 kom vi fram och började lasta ut flyttbilen upp till 3:e våningen. Om jag flyttade långt? 2 mil!

 

Kolla, 8 pallar pellets-fest? – dag 29

Innan vi köpte huset började det cirkulera ett skämt om vår pelletspanna och behovet av 8 pallar pellets per år. Det handlade om att vi skulle ha Kolla, 8 pallar pellets-fest, med bärhjälp inräknad.

Vi fick en del pellets när vi köpte huset, men nu tog den slut. Tanken var att fylla på förrådet hos Hornbach, men det visade sig att de inte säljer pellets på sommaren, det är en vintersäsongsvara… Ehh… Vi vill ha varmvatten på sommaren också!

Inköpet blev istället på ByggMax och av samma märke som vi haft tidigare. För bärhjälp lockades Marcus med curry wurst, vissa ursäkter om träningsvärk senare var faktiskt hela pallen nedburen. Mycket pellets blir det!

 

Det här med att bo på två ställen – dag 21

Det här med att bo på två ställen. Sitter i huset och jobbar samtidigt som hantverkaren roddar med sitt. Inser att det snart är dags att hämta laddaren till datorn. Laddaren som ligger i lägenheten!

Vår ursprungliga tanke var att renovera ganska mycket i huset innan vi flyttade dit och istället bo kvar i lägenheten. 3 veckor senare har vi tänkt om och passar på att ta med flyttlådor när vi ändå kör till huset.

Eftersom vi bygger nytt kök och nytt badrum kan vi använda det nuvarande köket och badrummen under tiden. Visst kommer det att vara stökigt och dammigt, men till skillnad från när vi renoverade delar av lägenheten finns det dörrar man kan stänga mellan rummen 😉

Andra saker som vi haft i ”andra” boendet:

 • Mjölken!
 • Underkläder och kläder.
 • Dator, iPad och laddare till dessa.
 • Jobbväskan.
 • Nycklar.
 • Pennor (det tog flera dagar innan vi kom ihåg att ta med oss pennor till huset)
 • Plånboken – jag hade min i huset och Josefin hade sin i lägenheten – vi var på Maxi.
 • Mixern, grytor och liknande.

Sovrummet – golv

Nästa stora projekt efter rivning av vardagsrummet närmar sig start. Det är det sk hobbyrummet i källaren som ska bli sovrum. Vi har stuvat om i planeringen eftersom vi ”kom på” att vi ska flytta ut till huset tidigare än vi tänkte från början. Golvet är väldigt gropigt och ojämt, så första steget är att flytspackla och få ordning på det. Därefter ska väggarna gipsas, platonmatta läggas in och en vägg dela av rummet i sovrum och walk-in-closet.

Uppdatering lördag 9 augusti Vid lagom tid en lördag, runt 12 alltså, möttes vi upp i huset, Andreas, Fredrik och Marcus tillsammans med mig, för att flytspackla vårt blivande sovrum. Ingen av oss hade gjort något liknande, men hur svårt kan det vara hördes mer än en gång. Det visade sig förvisso vara ganska svårt och golvet är förvisso mycket bättre nu än innan vi började idag, men vi har stött på samma problem som många andra hemmafixare – självavjämnande är inte så mycket ”själv”. Imorgon blir insatsdag i källaren… Uppdatering 2 september Vidden av hur stort problemet egentligen var i källaren märktes tydligt när vi började titta närmare på golvet. Alternativen som vi stod inför var:

 • Lägga på ny flytspackel.
 • Bila upp hela golvet eller delar av det och flytspackla/lägg nivellgolv.
 • Spackla upp de delar som var ojämna.

Vi valde det sista alternativet, på gott och ont. Principen fungerar givetvis, vi har spacklat med långbräda först på ett håll, sedan i 90 graders vinkel. Det tar dock en sjuhelvetes tid och det går åt mycket mer spackelmaterial än man tror. Vi valde att använda ett finspackel för golv, eftersom det är godkänt för från 0 mm, jämfört med flytspacklet som kräver minst 2 mm.  


2014-09-03 21.50.58 Golvet är äntligen färdigt, rakt och fint. Med facit i hand hade det varit enklare att lagt in ett nivellgolv från början, innan vi gav oss på att flytspackla. Vi valde en ganska omständig metod att få det färdigt, men det fungerade och det är ju det viktigaste! Dags för nästa steg, regla upp innerväggar…

Internet in da haus! – dag 20

Idag hände det äntligen! Internet. Det är förvisso en tillfällig lösning med 3G (ja, Tre som vi använder har inte byggt ut 4G nätet där ännu…. ) i väntan på att Öresundskraft installerar fiber närmare slutet av året, men nu finns det internet i huset. Det firar vi med ett blogginlägg från Ödåkra!

Nästa fråga är hur mycket data man egentligen gör av med på en månad. Eftersom det rör sig om en period på några månader valde vi bredband vid kontantkort och då var Tre bästa valet där man kan välja 50 gb / månad eller 100 gb / månad. Dock, jämfört med vad 3G data kostade tidigare är det rena rånet idag.