januari 2016

Gott nytt år, på ett speciellt sätt

En ganska udda tradition är att fira nyår. Ja, alltså att fira nyår i mitten av januari. Min vän Karsten bestämde sig för att fira nyår med sina vänner några veckor in på det nya året. Praktiskt, då vet man liksom redan vilka nyårslöften man brutit.

Gott nytt år, 23 januari 2016!

Sovrummet – golv

Arbetet i källaren fortlöper. Efter massor av spacklande och slipande – så tråkigt att det inte finns en enda bild av det – har det äntligen blivit dags att börja lägga golvet.

När vi flyttade in i huset var golvet i detta rummet ganska knögligt – det hade tidigare legat ett reglat golv ovanpå, men på grund av vattenskadan för en herrans massa år sedan var detta utrivet. Vi började därför att flytspackla golvet, se tidigare inlägg om. Därefter slipade vi till där det inte blev bra, det finns även ett inlägg om det 😉

Ovanpå detta skulle det läggas blå platonmatta, isolerskiva och golvspån. Det var precis vad vi gjorde idag!

Tanken bakom eluttagen

El är en nödvändighet och efter att ha bott med väldigt få uttag i varje rum lever jag nu efter devisen att det går inte att ha för många eluttag. Eftersom jag dessutom gillar hemautomation har jag alltså valt att sätta upp många uttag, men på ett speciellt sätt.

Varje grupp av uttag är separata uttag som monteras i BigBox dosor. Fördelen med dessa dosorna är att det är plats om man vill stoppa puckar och styrutrustning i dem. Självklart passar jag på direkt och gömmer en puck för att styra av/på på 2 av 4 uttag per grupp som jag sätter upp.

Så oavsett vart man är i huset är alltid de två uttagen till vänster eller uppifrån räknat styrda av puck.

Komma ut ur gardoroben?

Eller komma in i den? Fyra stora garderober på plats i sovrummet i källaren. Det är vanliga PAX garderober från IKEA, som längre fram kommer att byggas in efter inspiration från byggahus.se.

Installation av luft/vattenpump och panna

Då var det dags för installation av själva pannan. Ett dygn utan fungerande värme var planen, så jag var glad att vintervädret valde att hålla sig borta.

Det första som man såg, två hål i väggen.

 

Pannan är urkopplad, nu finns det ingen återvändo!

 

Elektrikern har börjat på sitt jobb utomhus.

 

Det var en del skador på väggen bakom den gamla pannan, det var dessutom en härlig blå färg i rummet.

 

Det fanns givetvis även ett hål för skorstenen. Själva skorstenen står egentligen i rummet bredvid, så detta var ett sidorör in i den. Med viss möda fick vi ut det och kunde mura igen det när hantverkarna gått hem.

 

Pelletssilo och mataren har blivit degraderade och utflyttade.

 

Både min bror och min pappa kom och hjälpa till att putsa och fixa. Det var viss tidspress, om man säger så.

 

Allting är putsat, och ett väldigt märkligt filter på mobilen.

Det var så pass torrt på natten att det faktiskt gick att måla. Ställer klockan och hann faktiskt med att måla två gånger, innan det var dags att fortsätta installationen. Hantverkarna såg faktiskt lite förvånade ut när de kom dagen därpå. 🙂

 

Mycket vatten blir det, det tog någon timme att tömma hela.

 

En skön känsla, att lämna tillbaks pellets istället för att köpa!

 

Installationen utomhus är klar, det tog dock någon dag mer än planerat. Pannan var på plats dag 2 och det innebär ju värme, även om det då blev några dagar med enbart el-uppvärmt. Det jag uppskattade mest var att kunna ta en dusch igen.

 

Hålen från första bilden, nu med innehåll.

Lite bakgrund och tankar

Under hösten fick jag tag på dålig pellets, Bauhaus sålde billigt och plötsligt fick jag massor av problem med pannan. Det var oerhört mycket damm i denna pellets vilket gjorde att sensors blev igensatt och stannade. Först kopplade jag det inte till pelletsen utan var mest allmänt irriterad. Började titta på nya pelletspannor och funderade. Den dåvarande pannan var 36 år och det var en oroande spricka i godset i själva pelletsbrännaren.

Dags för ny pellets och plötsligt fungerade pannan bättre, inte perfekt, men bättre. Insikten att ”Pellets är fan ganska jobbigt” infann sig, och jag började titta på alternativ. Eftersom man skulle sänka ROT-avdraget vid årsskiftet blev det lite bråttom och jag tittade runt efter olika leverantörer av luft/vatten lösningar.

Totalt tror jag att det var 13 installatörer hemma hos mig och tittade, alla intresserade av att sälja. Konstigt nog fick jag bara 3 eller om det var 4 offerter, trots att jag ringde och ”tjatade” hos några. För mig är det helt naturligt om man inte är intresserad av att ta ett jobb – det kan vara långt bort, för mycket andra jobb, för krångligt – men varför man då fortsätter utlova offert är obegripligt.

Valet föll i slutändan på en CTC med VarmiTek och eftersom jag ändå hade All-Electro i huset så fick de göra el-installationen. Det sista var på ett sätt ett misstag, eftersom det blev en del ställtid och misskommunikation mellan dessa två, som jag såklart fick betala lite extra för.

Installationen skulle ta två dagar med ungefär ett dygn utan värme, vilket såklart inkluderar varmvatten. Passade på att duscha på jobb, men vad låst man känner sig när det inte går att duscha. I praktiken tog det lite längre tid, men pannan var installerad och i drift på el under dag 2. Det tog någon dag innan de driftsatte utomhusdelen.

Hela bytet, inklusive panna, utomhusdel och jobbet efter ROT, kostade ungefär 110.000:-. Detta är dock utan internetmodulen som jag 1.5 år senare inte sett röken av!

Såhär i efterhand är jag väldigt glad att jag gjorde bytet. Det är oerhört skönt att ha någon som ”bara fungerar”. Man inser också i efterhand hur mycket plats det tog upp med att förvara pellets. Givetvis är det skönt att slippa sota och fixa, men behöver inte heller vara orolig på samma sätt om man åker hemifrån några dagar.

Eftersom jag kommer att köra golvvärme i större delen av huset räknar jag med att jag inte behöver ha så hög framledning, elementen i sovrummet är till exempel anpassade till ett lågtemperatursystem genom att vara större.

Snögrotta i Skåne…

Stackars skånska barn. Här är det ingen snö så man får ta vad man får. Min stora grushög har frusit till och jag passade på att bygga en grotta. Innan jag var färdig var det drygt en meter djupt och ganska rymligt i bredd.

(jag har rivit den, ingen fara att någon leker där inne och allting rasar)

Fundament till värmepumpen

Installera ny värmepump mitt i vintern? Självklart, jag verkar ha en förkärlek för att göra saker vid fel tidpunkt, men hade ändå lite tur med att det inte var kallare, utan att det faktiskt gick ganska bra att gräva ut för fundamentet till utomhusdelen. Det är troligen lite överdrivet, men jag vill vara extra säker eftersom det är inkommande el som går under.

Grävde upp avloppet från takavrinningen och anslut avloppet för konsensvattnet till detta. När det var dags för detta moment svor jag en del över kylan, det märks att man inte är någon viking om man säger så!

Det blir rejält utfyllt med bärlager under.

Färdigt! Har någon tanke om att i framtiden byta ut de översta lecastenarna till något lite mer stiligt, vi får väl se hur det blir med det!

Inredningsdetaljer: Jordglobsbar

För några dagar sedan dök det upp en annons på Facebook om någon som sålde en jordglobsbar i Ramlösa. Jag har ju tidigare varit på jakt efter en sådan, och när jag nu fick chansen att lägga vantarna på en äldre, charmig jordglob var det bara att slå till.

Troligen den lökigaste pryl som jag någonsin kommer att ta in i detta hus, men den är samtidigt förbannat cool! Eller vad säger du?