april 2016

Köksavlopp – på väg ner i källaren

 

Jag kan se ljuset! Ok, det är det nya avloppsröret från köket som ska ner i källaren för att ansluta till avloppet. Tanken är att ”gömma” det inne i väggen.

En bit på vägen, det är ett dammigt men inte så svårt jobb.

 

Klart hela vägen ner, nu återstår bara golvet. Till höger på bilden ser ni mitt skydd in mot sovrummet, jag ställde upp en skiva framför den stängda dörren och hängde en matta över för att inte skada dörren och för att få in mindre damm i sovrummet. Smart, men jag borde nog tagit bort mattan som låg på golvet… 🙁

Slang för nätverk och centraldammsugare

Det har blivit dags att såga upp den sista biten av golvet som fortfarande var helt i vardagsrummet och dra ut lite slang till nätverket och rör till centraldammsugaren. Framförallt har ”förstörelsen” nu nått det gamla sovrummet som numera saknar lite golv.

20160416_222907

Gamla rör till elementen som är lite i vägen. Eftersom alla elementen ska ersättas med golvvärme på ovanvåningen är det bara ett tillfälligt problem, snart åter rören ut. Men tills dess fungerar det med en liten kloss under!

20160416_222924

Inne i sovrummet går nätverket ner i källaren och ska så småningom in i patchskåpet. Men första steget är att få ner slangen på rätt ställe.

20160416_222934

Även röret till centraldammsugaren har nått sovrummet. På andra hållet sträcker det ut sig mot köksön.

20160416_223002

Slut på slang, detta är vad som återstår. Dags att skaffa mer 🙁

Skjutdörrar ❤️

Som koncept älskar jag skjutdörrar. En dörr är vanligt vis mer öppen än stängd, vilket innebär att den alltid står i vägen. På alla platser i huset där jag bygger om och det är möjligt av praktiska skäl ersätter jag dörrarna med skjutdörrar.

Glänta på dörren och kika ut 🙂

 

Skjutdörrar är fantastiska!

Dörrarna är specialtillverkade, både mönstret på dörren och även hur hålen i dem är gjorda. En av dem på bilden är till exempel till toaletten. Understa hålet är till ett vanligt hakregellås med vred på insidan och koppar för att öppna/stänga dörren.

Men det är praktiskt att även ha en ring att dra i, så det översta hålet, som inte är genomgående ut mot dörrytan, är till för just det. Multifunktionellt, så att säga. Praktiskt, absolut!

Tyvärr kan man inte ha skjutdörrar överallt, men det går åtminstone att hänga dörrarna med dolda gångjärn. Kommer att bli spännande när det blir dags för montering, eftersom varken karm eller dörr är anpassade och det kommer att krävas lite handpåläggning i form av stämjärn och fräs.

Det försvinner i den allmänna konkursen

Att skriva ett inlägg som detta, det är inte så roligt. Men det har för att vara ärlig gått ganska lång tid sedan det hände – detta är alltså ett bakåtdaterat inlägg!

Detta var dagen då vi åkte till Tingsrätten och lämnade in vår konkursansökan. Med perspektiv på det hela ser man många saker som man hade kunnat göra annorlunda, men samtidigt hur mycket små saker i vardagen som nästan kan upplevas slumpartade verkligen påverkar och kan göra stora avtryck.

Det är tungt, oerhört tungt att försätta sitt bolag i konkurs. Vi var 3 av 4 ursprungliga grundare som tog beslutet tillsammans. I efterhand kan jag säga att detta var den bästa utbildning jag har gjort, men samtidigt den dyraste. Det kändes som ett stort misslyckande, vi var 11 anställda som den här eftermiddagen inte visste hur vår framtid såg ut.

Dagen därpå fick alla ledigt och ytterligare en dag senare hade vi stormöte med konkursförvaltaren. Alla blev uppsagda och vi fick besked om fortsatt drift under en månad – sen var det slut, definitivt slut. Jag är oerhört ödmjuk inför den fantastiska insats som alla medarbetare gjorde under den sista månaden, när vi levererade samtliga påbörjade kundprojekt.

Sista dagen med städning och röjning i lokalen, en av de sista saker vi gjorde innan vi lämnade nycklarna till hyresvärden var att dra ner fönsterfilmen.

En reflektion är allt stöd som vi fick efter konkursen. Jag är övertygad om att vi måste tvätta bort skamstämpeln över konkurser, det finns många småföretagare som inte vågar lägga ner eller gå i konkurs, och istället gräver de sig djupare ner i skiten och i värsta fall skuldsätter sig för livet.

Det försvinner i den allmänna konkursen
– ovetande bankkvinna samma dag som edgångsförhandling i Tingsrätten

Ibland inträffar dråpligheter som man aldrig kommer att glömma, som det klassiska skämtet om att ”det försvinner i den allmänna konkursen”. Några veckor efter konkursen, samma dag som vi varit i Tingsrätten på sk edgångsförhandling, var jag på banken. Ni kan ju gissa om hon såg förvånad ut och bad om ursäkt minst 1000 gånger när jag berättade 😀

Nä, jag var nog inte allergisk, jag gillade nog bara inte fotboll….

Minns allergiattackerna i grundskolan med fasa. Det var som värst när det var utomhusgymnastik, som det hette på den tiden. Fotboll eller vad det nu var, jag minns inte. Allergi var det i vart fall.

Idag har jag, som tur är, vuxit ifrån allergin och kan utan problem klippa och som idag, vertikalskära gräsmattan. Men nej, jag gillar fortfarande inte att spela fotboll.

Förberedelser: Ny uterumsdörr

Missade att ta någon före-bild, men här var det tidigare en murad vägg som jag försiktigt knackade ner. Tanken är att den smala äldre dörren ska ersättas av en modern, bredare dörr. Fönstret kommer att bli lika brett som dörren och gå hela vägen ner till golvet.

Skönt att det inte är någon bärande konstruktion och eftersom det är ut på uterummet är det inte längre fasadändring, utan fritt att köra på!

Pappa hjälpte mig att mura upp frisen, så att det matchar hela vägen från golvet och uppåt.

 

Färdigmurat.

Det växer på Fiskalsgatan

Mina försök att odla går framåt. De flesta sorterna har tagit sig och börjat växa. Chilin har varit trögstartad men nu är det små, små skott på gång. Ni kanske kan gissa vilken sida som fönstret är på? 😉