juli 2016

Byte av fönster

Olle, min bror, håller fast karmen till det nya fönstret i vardagsrummet. Vem vågar kittla honom? 😉

 

Instruktionerna för hur man monterar dessa fönster är att man använder en metallbygel som man fäster i fönstrets spår och sedan viker man in dessa och skruvar i väggen. Men när vi pratade lite mer med Nordiska Fönster visade det sig att det är inte så de själva monterar fönstren. Istället så lyfter man ut glasrutan och kan skruva rakt genom karmen och fästa mer som ett traditionellt fönster. Som en bonus blir givetvis allting mycket lättare att bära och hantera.

 

Gamla spik som satt i vägen när vi skulle lyfta in karmen. Man får ta de verktyg man har tillgängliga.

 

En del av tegeln i frisen som sitter runt fönstren gick sönder. Som tur var så lossnade det i en enda stor bit…

 

… så det var relativt enkelt att laga det.

 

Sista fönstret i denna omgången, sen dröjer det innan det blir byte av resten! Det gamla virket i karmen var av helt otroligt bra kvalitet, även om fönstret i sig hade fått ganska mycket stryk.

 

Enligt instruktionerna ska fönstren inte drevas utan de skruvas och sen använder man lågexpanderande fogskum för att få dem på plats.

Byte av källarfönster – del 1

Det första av tre fönster som ska bytas i sovrummet var en enkel match. Det är ett nytt fönster i samma storlek som det gamla, och det är ganska litet. Kiba var väldigt intresserad av det faktum att han kunde gå in och ut.

 

Här har jag varit innan, men då kom jag inte från detta hållet.

 

Men, vad har hänt nu? Varför har ni gjort såhär?!

Det var ett Drutex fönster från Nordiska Fönster och i efterhand har det visat sig vara ett val man kan ifrågasätta, men mer om det senare. Det var lite tajt att få plats med fönstret men det gick.

Inför bygglovet

Möte med Stadsbyggnadsförvaltningen inför ansökan om bygglov. Ska göra en del fasadändringar som kräver bygglov. Men visst är det märkligt att man får bygga en takkupa utan bygglov, men att det krävs för ett takfönster.

I det stora hela såg allting bra ut, men det krävs komplettering gällande just takfönstren. I övrigt är det bland annat nya fönster i källarsovrummet, byte av dörr och ombyggnad av nedfarten till garaget och lite annat smått och gott som är med i ansökan.