mars 2017

Nya bekantskaper i hushållet

Rätt verktyg är viktigt när man bygger och batteridrivna är fantastiskt skönt. Med bra pris hos handlaren blev det två nya bekantskaper, även dessa i Ryobis serie så att batterierna passar till allting.

Jag vill inte ge mig på att ge en heltäckande recension, men det är värt att fundera lite över vilka verktyg man kommer att behöva och sen välja en tillverkare eftersom man absolut vill utnyttja det faktum att man kan byta batterier mellan dem.

Golv i vardagsrummet – parkettgolv – del xx

När man bygger har man många idéer och en av de som jag valde bort var denna. 30 cm långa massiva bambustavar på 1×1 cm som man använder för att bygga något som påminner om fiskbensparkett.

Snyggt som satan, men jag insåg också att om jag inte ska ägna resten av året att lägga golv på heltid var det bäst att hitta en annan idé och ett annat golv.

Ett temporärt trappräcke

Det är väldigt opraktiskt att ha ett stort hål rätt ner i källaren och tanken på att bygga ett tillfälligt trappräcke stod högt upp på listan. De två sidorna som det är lagt golv på har en rejäl limträbalk ut mot trappräcket, så det var relativt enkelt att fästa stolparna direkt i detta.

 

Den sista stolpen fäste jag direkt i betongbjälklaget. Det var lite vågspel eftersom det är väldigt nära kanten, men jag borrade försiktigt och har dessutom fäst den i själva trappan, så den sitter stabilt. Nätet som jag har satt upp är ett vindnät från Kariba Plast som är godkänt att använda som räcke. Den största fördelen är dock att det kostar nästan ingenting och är väldigt starkt!

 

Överliggaren består bara av en träregel, ibland är det enkla det bästa.

 

Färdigt resultat. Det är inte det snyggaste räcket i landet, men det fyller sin funktion. Nätet har jag satt fast längs golvet samt i överliggaren, så det är ingen risk att man kan komma mellan och ramla ner, inte ens om man är ett litet barn.

 

I framtiden ska det bli ett glasräcke istället, men dels är det ganska dyrt och dels kommer jag att ändra trappan lite, så det får räcka med mitt tillfälliga räcke ett tag…

Golv i vardagsrummet – del XX

Det var först flera månader efter vi beslutade oss för att riva upp golvet som det började kännas lite bättre. Solen återvände och med det hoppet om att bli klar någon gång.

Vi var tvungna att fräsa ut för att få plats med golvvärmerören på några ställen. Ett lite okonventionellt med effektivt sätt att hantera det på 😉

 

Snål som jag är återanvände jag hela den stora ”plattan” som ursprungligen var byggd och lagd vid ytterväggen. Det var lite småpilligt att få den på plats, men det kändes som en stor seger när den väl låg där!

 

Ännu bättre kändes det när jag äntligen kunde börja lägga den spårade spånen på golvet. Fy fan, här tror jag att jag grät en skvätt på kvällen.

 

När det väl är klart med allt underarbete gick det relativt snabbt att lägga golvet.

 

För att inte snubbla över höjdskillnaden vid ytterdörren la jag pallar precis innanför. Det var helt klart en fungerande lösning om väl inte så snygg!

 

Fler hemliga lådor! Förutom de som sitter i väggarna gjorde jag även en hemlig låda i golvet, lagom placerad under soffan. Vi får hoppas jag kommer att möblera så som jag tänkt, annars får jag problem!

Tanken är att kunna få ut el till soffan, det är alltid trevligt att kunna ladda mobilen eller nåt annat utan en massa lösa sladdar på golvet. Det är även två teknikslangar, så man kan dra ut till exempel högtalarkabel till en shaker som man sätter i soffan.

 

Nästan klart! Det stora hålet i väggen är till fördelarskåpet för golvvärmen.

 

Experterna var oeniga om vi skulle limma ihop de två golvspånen eller inte. Vi valde att göra det, men att inte limma dem i reglarna.

 

Nu finns det ström i den hemliga lådan!

 

Efter månaders slit var allt golv i vardagsrummet lagt. Nästan – en liten del av hallen återstår och det kommer att dröja nästan ett år innan det läggs golv där.