april 2017

Mura igen köksdörr

Jag har egentligen aldrig murat något men nu var det dags. Förra rundan hjälpte min pappa mig, men nu var det dags att stå på egna ben.

Det var det äldre dörrhålet som var där den nya köksön ska vara, som man ser på bilden byggde vi en trästruktur som fönstret stod på och därefter murade jag upp hålet från botten. Den äldre frisen som satt längs dörren tog jag loss så att det blir enhetligt.

 

Efter att ha murat lite och tillgringat lite tid på uterummet insåg jag att det kommer att se ganska konstigt ut från utsidan om jag inte murar upp hela vägen under fönstret. Sagt och gjort, vi lyfta ut fönster och karm, denna gång tog vi ut själva fönsterrutan vilket gjorde att det gick att hantera det lite bättre.

Därefter bilade jag loss den gamla frisen, försökte få loss den i stora bitar så att jag kunde använda dem igen.

 

Den gamla frisen är borta och man ser eldosan och uttaget till centraldammsugaren som jag murade in. Självklart måste man ha centraldammsugare på uterummet 🙂

 

Några lager tegel på plats. Det är lite svårt när man aldrig murat förr, så jag la bara ett eller max två lager i taget, sen lät jag det stå och torka.

 

Dags att lägga tillbaks frisen. Tittar man på fogarna ser man att vissa av dem är återanvända block och vissa är enskilda stenar som jag satt ihop.

 

Klart! Frisen lutar lite lite upp i mitten, och mina fogar är lite smalare än originalet, så jag fick klämma in en sten extra i min fris, vilket gör att de sista fogarna blev extremt små. Men av två dåliga val blev det ändå detta som blev bäst.

 

Slutresultatet. Nu är det dags att sätta tillbaks fönstret (som man ser ligga på bordet i vardagsrummet)

En galen idé – kaminen

(Foto ur katalog, därav något konstig kvalitet)

Det har ju funnits en och annan galen idé i det här projektet. En som utvecklades under några dagar var uppenbarelsen om att jag skulle kunna få in en kamin i vardagsrummet, vars yttervägg vetter ut mot det inbyggda uterummet. Uterummet är inte direkt vinterisolerat men den första tanken var att sätta en kamin på uterummet och dra skorstenen där, och sen sätta en kamin i vardagsrummet direkt innanför.

Ett problem med denna tanke var att kaminerna tar ganska mycket plats, både i vardagsrummet och uterummet, samt självklart det här med skorsten. Drar jag upp skorstenen från uterummet kommer den i ytterkanten av taket vilket gör det lite småklurigt att lösa rent byggnadstekniskt.

Några dagar senare och med många diskussioner med min bror såg jag av en slump en genomgående kamin hos handlaren. Tankarna började snurra, tänk om man kunde sätta just en sådan genomgående kamin i själva ytterväggen. Minimalt med plats, skorstenen döljs eftersom den går inne i väggen.

Men kan man verkligen sätta en genomgående kamin i ett oisolerat uterum? Kanske skulle det bli svårt med bygglov, eftersom det blir en rejäl köldbrygga. Men det borde gå att få igenom, och om det behövs kom idén upp om att bygga en ”isoleringsskiva” till utsidan.

Skorsten inne i väggen då? I sig inget problem, det kräver att det plockas bort lite organiskt material som kan brinna, och det innebär att man behöver sätta pelare på respektive sida om kaminen för att bära upp takstolarna. Det är också lite (nyinstallerad) el som behöver flyttas, men ingenting som är omöjligt.

Hade jag kommit på detta innan vi byggde om taket hade det varit relativt enkelt att växlat av takstolarna men jag insåg snabbt att det blir extra krångligt nu, eftersom det innebär att jag måste riva delar av taket på nytt.

 


Väggen där kaminen passade in. 

 

Jakten på en konstruktör som kunde räkna lite på en avväxling och hjälpa mig med bygganmälan började och det visade sig att det inte var så lätt. De stora firmorna hade ingen större lust att ge sig på ett mindre projekt, som dessutom var lite ”udda”. Fick tips på en kille som hette Patrik som körde egen konsultfirma, som skulle kunna hjälpa mig.

Efter att ha avbokat första besöket träffades vi och gick grundligt igenom min idé, och tittade lite på andra delar av huset som jag hade tankar om. Fick en grov uppskattning av tidsåtgång och ett löfte om att ”det här kan jag nog ha klart på 4-6 veckor” och ”jag har en bekant som jobbat mycket med den här husmodellen, jag kollar med honom”.

Därefter hände inte mycket. För att göra en lång historia kort hörde jag inte av Patrik mer. En enda gång fick jag tag på honom på telefon och då ursäktade han sig och lovade återkoppla ”snarast”. Ytterligare 2 månader senare och otaliga försök till telefonsamtal, mail och sms lackade jag ur och bad honom dra åt ett varmt ställe.

Under tiden hade jag grävt lite på egen hand och insett att det dels kommer att bli oerhört tidskrävande och dels oerhört dyrt. Bara kamin och skorsten skulle komma att kosta mellan 125.000 ända upp till 200.000 efter ett besök på plats, där det högsta priset nästan var det dubbla mot vad som diskuterades i affären. När jag dessutom började räkna på vad avväxlingen skulle kosta, speciellt med tanke på hur svårt det var att få tag på en seriös konstruktör och tidsplanen, fick jag ta det jobbiga beslutet att det inte blir någon kamin.

Tittade en del på olika former av etanolkaminer som jag kunde fälla in i väggen (på den trävägg som man ser på bilden byggs väggen ut cirka 13 cm för att matcha väggen till höger), men i slutändan kändes det som en enorm kompromiss som jag hade blivit besviken på.

Vi får se om det kanske blir aktuellt med något i framtiden, det finns i planan att göra om uterummet och då kanske man kan passa på att växla av väggen i samband med det.

En hemlig låda i väggen

Det är mycket som ska dras och detta är inte allt – ytterligare några slangar kompletterades med efter det att bilden togs. I vardagsrummet sitter det totalt 2 sådana här ”boxar” inbyggda i väggen, och bakom ett av skåpen blir det ytterligare en liknande installation.

Detta är då för att gömma styrningen av rullgardiner, belysningen vid trappan, strömmatning till den väggfasta plattan och inte minst, möjlighet att dra ner sladdar till mediaskåpet.

WTF. Kökskranen gick av!

En sak jag inte räknade med var att stå med handtaget till kökskranen i handen – den gick av och jag kände mig lite smått dum. Köpte den absolut billigaste kranen som jag kunde och försökte få ihop det.

 

Nåväl, det blev några turer till Hornback för att få tag på alla prylar som behövdes, men nu är kranen på plats!