maj 2017

Batteribyte i dörren – Yale Doorman

Ganska direkt när vi flyttat in skaffade vi larm från Verisure och ett integrerat elektroniskt lås – Yale Doorman. Idag var det dags för det årliga batteribytet.

Lite kort om låset: Jag är oerhört nöjd med att ha ett elektroniskt lås och man blir snabbt van vid dess alla fördelar. Efter ett tag förstår man inte hur primitivt det är att inte ha möjlighet att inte kunna låsa upp dörren på distans via mobilen, en funktion som jag knappt trodde man skulle använda.

Tekniskt sett fungerar det mestadels bra, även om själva låsregeln ibland åker ut när dörren är öppen vilket såklart betyder att man drar igång dörren med denna ute, och det blir en liten skada på dörren. Efter att jag monterat brytskydd på dörren tar det smällen och än så länge syns faktiskt ingen skada ens i lacken. Frågan är väl om det finns någon risk för låset, om låsregeln får en rejäl smäll när dörren stängs. Det verkar i alla fall vara ett välkänt problem med låset, och det är vad jag förstått åtgärdat i den senare versionen av låset.

Kopplingen till Verisure är toppen, när man låser upp dörren slår man också ifrån larmet. På samma sätt aktiverar jag larmet när jag går hemifrån och låser dörren.

Möjligheten att skapa tidsstyrda koder har använts flitigt till hantverkare och vänner. Supersmidig funktion.

Låset är ett sk godkänt lås, men, och detta är den stora nackdelen, enbart om man använder det fristående. Kopplar man upp med exempelvis Verisure är det inte längre ett godkänt lås. I praktiken betyder det dock inte så mycket, eftersom försäkringsbolag generellt sett inte kräver att man har ett godkänt lås. Det är lite rörigt, men har man under 1 miljon i lösöre är det med mitt försäkringsbolag okej att koppla upp låset.

Jag kommer utan tvekan att installera ett Yale Doorman när jag byter dörr i källaren och kan varmt rekommendera det tillsammans med Verisure. Numera erbjuder även Sector Alarm integration med låset, men jag tror att deras funktionalitet är lite sämre. En bra grej att tänka på nämligen är att när man kopplar upp låset försvinner all funktionalitet som sitter direkt i låset och det går enbart att konfigurera det via integrationen – så man är lite utelämnad till sin larmleverantör.

Takstolsinklädnad

Tyvärr var mina takstolar inte så vackra som på bilden – detta är från ett avsnitt av Grand Designs där de byggde ett hus med synliga takstolar. Mina ta

kstolar däremot, de finns bara till för en enda sak – bära upp taket. Första tanken var att de skulle få vara sådär råa och fulsnygga, men desto mer av vardagsrummet som blev färdigt desto mer tveksam blev jag.

Jag bestämde mig därför att klä in dem, men jag vill ändå ha kvar en känsla av ruffighet. Beslutet blev att bygga det med OSB skivor som inte ska spacklas, så att både struktur och skavanker syns genom färgen.

 

Vi fick plattorna sågade på Hornbach i rekordfart, praktiskt eftersom det är svårt att få exakt rätt storlek när man sågar hemma. Bottenplattan hyvlade vi lite i ändarna så att den matchar taklutningen.

 

Allting limmades och spikades ihop med spikpistol och min nyinköpta tryckluftskompressor.

 

En styck ”modul” färdig för montering. Varje takstol är unik och ser lite olika ut, men 2 hela längder och en sista bit som vi fick anpassa till takstolen.

Toppdressning av gräsmattan

Den en gång så fina och pedantiskt skötta gräsmattan fick lite stryk av både tunga maskiner och ärligt talat, ett intresse för just gräsmassa som inte var riktigt lika stort som hos den tidigare ägaren. För att fylla igen ojämnheter och ge gräsmattan en boost provade jag att toppdressa den. Slitigt, fortfarande lite ojämt och kanske lite för tjockt lager jord. Lärdom: Det kommer att dröja länge innan jag gör om det!