september 2017

Rullgardinen vid uterummet

Testkörning av den stora rullgardinen som sitter vid glaspartiet vid uterummet. Det är en ganska stor rullgardin så jag valde att köpa en lite större (och dyrare) Somfy motorer istället för de som jag har till de vanliga rullgardinerna, se tidigare inlägg.

Till denna rullgardinen kommer det också att installeras en fysisk knapp – den enda för att styra just sådana saker. Tanken är att om man är på uterummet och gardinen är nere, ska man kunna dra upp den från utsidan. Någon har tänkt till! 🙂

 

Rullgardinen kommer att vara helt integrerad i väggen och yttersidorna på den kommer att sitta inne i ett spår på respektive sida. När det är mörkt ska det vara ordentligt mörkt och med denna lösningen är risken att solen lyckas ta sig in minimal. Man ser spåret som skillnaden mellan den visa trälisten märkt I och träregeln bredvid.

Eftersom gardinen ska vara helt integrerad behövde vi tänka till hur man monterar och demonterar den. Ett hål i ena ändan så att det går att vinkla ut den blev lösningen, men innan vi byggde klart allting ville vi testa att det verkligen gick att sätta i och ta ut den.

 

Ett hål? Vår tanke fungerade finfint, även om det är lite trixigt att få i och ur gardinen.

 

Ett av de mest hemliga utrymmena i huset, den lilla lådan som skyddar gardinen från isoleringen i väggen.

 

Vilpe köks/takfläkt

En stor nackdel med en öppen planlösning och köksö är att det krävs en ganska rejäl köksfläkt. I ett vanligt kök har man en vägg som hjälper fläkten att få bättre effekt och dessutom sitter fläktkåpan mycket närmare spisen än vad som är rimligt på en köksö.

En rejäl fläkt inhandlad och provkörd. Det smarta är att styrningen av fläkten sker via Z-wave och jag kan helt steglöst styra mellan helt avstängd till full effekt.

Tack vara det kan man bygga smarta lösningar, som röststyrning eller automatisk start när man startar spisen (ja, jag vet att man helst ska starta fläkten lite i förväg). Men det bästa är att jag kan använda köksfläkten som en del av ventilationen och styra baserat på tid, värme och luftkvalitet.

Själva styrningen sker med en Qubino 0-10v puck från m.nu, som ger en styrström på, just det, mellan 0-10v.

If you can dream it – you can do it

Den 18 september var det första dagen på mitt nya arbete som marknadsansvarig på Dreamwork.

Dreamwork är enligt mig ett av de mest spännande företagen i branschen, med mod och ambition att förändra och ständigt förbättra. Min roll som marknadsansvarig innebär att jag går från byrå till att arbeta på kundsidan vilket känns fantastiskt roligt.

Men resan började egentligen redan någon vecka innan med detta helt fantastiska inslag under årets kickoff…

 

Klicka för större bilder

Golv i vardagsrummet – del xx – golvvärme

När man tittar på tillverkarnas video om hur man lägger golvvärme är det så enkelt med spårade skivor – bara att lägga ut och sen i med slangen. I verkligheten ska det fräsas och donas – inte minst för att få bort slängen till andra sidan av rummet där det ligger två separata slingor.

Olle fräser… fast han är ganska snäll ändå.

 

Det gäller att rita ut hur det ska fräsas och tänka efter en gång extra innan man sätter igång! Kan meddela att inga större misstag skedde, men vi fick ”rita om” på något ställe – gör om – gör rätt.

Takfönster – dags för montering

Delar av det första hålet uppsågat. Ungefär samtidigt som vi var i detta moment drog ett par mörka moln in över Ödåkra, men de höll sig tacksamt borta och det kom bara några enstaka stänk under hela dagen.

Känslan att se himlen genom taket är fantastisk. Det har tagit lång tid, mer än 3 år, men nu är det slutligen på gång.

Taket är lite skitigt, men underlaget är i bra skick – skönt.

 

Fönsterna är stora, för att citera tjänstemannen på Stadsbyggnadsförvaltningen. De är också väldigt tunga när man ska lyfta upp och få dem på plats. Med gemensamma krafter fick vi båda på plats utan några missöden.

Aurora Nanoleaf

Jag såg något som jag nästan blev förälskad i. Sagt och gjort så beställde jag ett par Aurora Nanoleaf, eller egentligen 9 stycken. Mina försöka att fånga dem på video gick verkligen inte så bra – en iPhone klarar inte alls av att återge det på ett riktigt sätt.

Vill du bli lika hänförd som jag blev så rekommenderas deras Instagram eller ett besök hos mig.

Köksavlopp i källargolvet – del 1

I ett tidigare inlägg skrev jag om hur avloppet drogs ner i källarväggen. Nu var det dags för att låta röret gå vidare i golvet.

Jag började först med att borra hål i golvet längs den sträcka där jag skulle bila upp. En nackdel med en billigare maskin som denna är att den inte har något skydd för när borret fastnar. Blåmärket på mitt ben satt i en tid 😉

Ett litet hål…

 

Klart! Stötte inte på ett enda armeringsjärn och blev lite förvånad över att plattan inte var tjockare.

 

Härlig maskin att använda för att bila.

Framöver kommer jag att bila upp, via badrummet, in till garaget och ansluta till det utgående avloppet från huset. De gamla avloppsrören är original från det att huset byggdes, så det känns vettigt att byta ut dem. Fram tills dess ska jag försöka göra en tillfällig inkoppling i badrummet.