oktober 2017

Google home flyttar hem

Alexa har ju bott hos mig ganska länge nu men det är lite småsaker som inte känns så bra med den. Till exempel att Amazon fortfarande envisas med att inte tillåta mig att välja Sverige, att den inte fungerar i flera rum om den råkar höra samma kommande två gånget och lite annat smått och gott.

När Google släppte sin nya Google Home Mini för någon vecka sedan beställde jag därför några stycken för att kunna testa.

Den korta recensionen

 • Snygga enheter, passar helt okej in i inredningen
 • Telefonen måste ställas in på engelska som språk
 • Supporten är hjälpsam trots att jag inte bor i ett land som de officiellt stödjer
 • Svårt att uppfatta röstkommandon när den spelar musik – sämre än Alexa.
 • Bättre rent generellt på att uppfatta röstkommandon i vanlig rumsmiljö. Fungerar även bättre om jag spelar musik i rummet (alltså inte på själva enheten).
 • Har svårt att tolka vissa namn på Spotify, det är svårt även med Alexa med ännu svårare med Google Home (prova att sök på Pippi Longstrumpf på respektive – Alexa fixar det hälften av gångerna, Google home har aldrig lyckats).
 • Köper man den från USA får man fel strömadapter – skulle beställt från Tyskland.
 • Varje gång man ber om ett skämt säger den något i stil med ”Du kommer kanske att skratta åt….” Irriterande, berätta bara skämtat.
 • Den låter ingen när man aktiverar den. Jag är van att Alexa piper till och att man därför behöver göra en paus i kommandot. Med Google Home blinkar bara dioderna och man kan tydligare prata direkt till den som ”Hey Google tell me a joke”. Alexa är mer ”Alexa… paus… tell me a joke”.
 • Väldigt bra på att förstå kontext, klarar av följdfrågor på ett imponerande sätt.
 • Fixar faktiskt en hel del svensk information. ”Hey google, where is the nearest grocery store” svarar faktiskt helt korrekt med den lilla livsmedelsbutiken i Ödåkra centrum. Den klarar även av att ge mig vägbeskrivning och öppettider till ”Nearest Coop store” vilket är imponerande – eftersom den inte säljs i Sverige ännu.

Google bjuder på surrealistisk supportupplevelse

Vilken surrealistisk upplevelse. Har precis chattat med Googles support – hade en fråga om mina nya Google Home enheter.

Chattade i över 20 minuter, de beklagade att just den funktionen jag sökte inte fungerar i Sverige eftersom det inte är ett land som de egentligen stödjer, men hintade väl om att det går att lösa om man letar lite på nätet. Lovade att återkoppla till mig så fort det fanns en uppdatering kring min frågeställning.

Ställde följdfrågor, var intresserade, frågade om mina tankar med att köpa enheten etc, hur jag tänkte koppla ihop grejor hemma etc. Försökte lösa följdproblem, engagerade sig på ett sätt som kändes genuint.

Bad mig att aktivt skicka in förslag på nya funktioner och förbättringar, trots att jag inte bor i ett supportat land. Bäst av allt på ett bizarrt sätt var när de skulle kika in på bloggen och se mer om mitt hus. Imponerande upplevelse.

Frågan är om jag pratade med deras nya support AI…

Äppelpaj?

Nej, jag frågade om ni tar Apple Pay. En yngre version av mig själv hade skämts över att jag gillar Apples prylar så mycket som jag faktiskt gör. Det ska erkännas, det gör lite ont i hjärtat ibland men när Apple Pay släpptes i Sverige via Nordea och ST1 var det ju bara att skaffa ett ST1 kort för att testa.

Det var inte helt enkelt. Det första hindret var deras villkor

Det tog någon dag innan ST1 uppdaterat villkoren, en översättningsmiss enligt deras Facebookinlägg. Det var lite meckigt att gå igenom processen och ansöka, men med det väl var på plats var det bara att testa. Trodde jag. Ingen större framgång med att hitta butiker som tog Apple Pay. Första lyckade försöket var på Telegrafen vilket väckte uppmärksamhet hos personalen. Pressbyrån, fler lunchställen men jag har inte fått det att fungera på Ica eller Willys.

När sedan fakturan kom var nästa lustighet framme.

Alla användare fick fakturanummer #2. Det känns verkligen som ett seriöst företag som har koll på läget. Speciellt som de körde en phishing attack på sig själva och i mailutskicket tillsammans med fakturan skrev ut en felaktig webbadress…

Det är inte utan att man undrar hur Apple valde samarbetspartners.

Experiment med fönstersmygar

Alldeles för många idéer, alldeles för sent. Experimenterar lite med hur jag ska göra med fönstersmygarna till fönsterna i vardagsrummet. ”Tyvärr” har jag fastnat för en variant där man döljer mycket av fönsterkarmen, snyggt med krångligt!

Bye bye knäcksten

En kuslig nattbild på den sista pallen knäcksten. Lyckades sälja nästan all knäcksten, blev av med en del av det sista på denna pallen. Det allra sista som var kvar, mestadels udda bitar, åkte till NSR.

Grannarna är säkert lika glada som jag över att bli av med det 😉

Det känns lite vemodigt på ett sätt, så som jag slitit för att få hit både knäckstenen och sjöstenen – och nu är det borta.

Äppelmust

Det är numera en tradition. Det hoppas jag i vart fall. Även detta året fick jag låna Davids prylar för att göra äppelmust och även detta året blev det sjukt gott. Men först måste man samla ihop alla äpplen och som tur är finns det gott om äppelträd i Ödåkra på offentliga platser. Historiskt har det odlats stora mängder äpplen just här, mitt hus är byggt på en av de stora äppelodlingarna som fanns tidigare.

 

Detta är vad vi fick ihop, sen hade grannarna med sig några backar med egna äpplen.

 

Min bror i högsta hugg vid vår lilla anläggning. Det som tar absolut mest tid är att sortera, tvätta och skära bort dåliga bitar.

Flera, flera timmar senare tappade vi upp allting på flaskor. Man får ta vad man har, vi fick ihop lite mer must än vi räknat med så det blev att improvisera på slutet.

 

Jag lärde mig den hårda vägen att knivbladen i fruktkrossen är vassa. Det ser värre ut än vad det är!

 

I princip hela soptunnan för trädgårdsavfall blev full med rester. Det stämmer att det går bra att slänga äpplen här, men detta är nog lite tveksamt. Framförallt blev tunnan sjukt tung. En trevlig lapp med en ursäkt och tunnan tömdes som vanligt. Det tackar vi för!

Kul var att grannen på andra sidan häcken kom och hjälpte till. Trevligt att umgås lite med sina grannar – nästa år kör vi igen!

Elastiskt trä?

Trä är ett häftigt material som man kan göra mycket skoj med. Denna gången var dock sågen inställd på 2 millimeter för kort sågdjup.