januari 2018

Kan man vända på duken?

Min projektorduk hänger så att säga på baksidan av hållaren, alltså närmast väggen. Det är ju en dålig grej om man som jag vill ha plats att hänga lite tavlor på väggen och sen dra ner duken framför dessa.

Kan man möjligen vända på duken? En titt in i dukens inre gav ett ”nej” på den frågan.

Kan en bild på stegen upp till vinden vara ett bättre svar på frågan? Framtiden får utvisa!

Köksö – fönsterbänk

När nu golvet och väggarna generellt sett är klara i vardagsrummet blir det dags för de mindre detaljerna. Nu är väggen mot fönsterbänken kapad i rätt höjd och förstärkt på insidan.

De kommande dagarna väntar jag på paket från Conrad med mina nya eluttag som ska in i väggen, sen blir det att vänta tills köksön är på plats.

På golvet ser man all kablage som ska gå in i köksön, det blir ett och annat. Det som sticker ut lite är röret för uttaget till centraldammsugaren som går ut till uterummet, som kommer att kopplas ihop i sockeln under köksön.

Processen för att kapa höjden.

Tapetfynd!

Tidigare har jag mest hittat vassväv och strukturtapet, men bakom en skiva i källartrappan hittade jag en riktig tapet. Kan inte riktigt förstå vad man tänkte när man satte upp denna!

Putsa det värsta av källarväggen

Precis nedanför trappan i källaren satt tidigare både elmätaren och elcentralen. Ytterst olycklig placering av många skäl, framförallt som att delar av den väggen ska rivas på sikt. Eftersom elen ändå dras om flyttade jag elmätaren till ett fasadskåp på andra sidan huset och satte en ny elcentral i tvättstugan.

Kvar var en vägg med stora fula hål.

 

Efter första rundan när jag putsade igen det stora hålet, vågade inte göra allt på en gång för att riskera att det skulle ligga en stor pöl på golvet. Behöver hitta lite finare puts tills nästa gång.

Inklädnad av takstolarna – gör om, gör rätt

Sista takstolen skulle få sin inklädnad och vi var nog lite ringrostiga. När en av skivorna väl satt på plats tittade vi lite fundersamt på den och insåg att den dels var ytterst lite tunnare än den bredvid, men framförallt att den hade en helt annan struktur.

Bara att riva ner och göra om – denna gång med rätt sorts skiva!

Takfönster – smygar – klart!

Det är en fantastisk känsla när man kan kryssa av ytterligare en punkt på listan över allting som ska göras. Takfönsterna var en dröm från dag 1 när jag såg huset och nu är det äntligen klart, med smygar och allt.

Det har tagit lång tid att få dit smygarna, men det har varit mycket special och fixande. Det var oerhört tajt att fönstren fick plats, det är bara några millimeter tillgodo på ena sidan och det ena sitter lite ”skevt” för att överhuvudtaget gå att få in.

Olle och jag kliade oss i huvudet när vi kontrollmätte och det felade på flera centimeter. Vi mätte igen och igen, men samma resultat, tills vi faktiskt insåg att det var rätt mätt, men snett. Gamla hus bjuder på förutsättningar som man rättar sig efter, så enkelt är det.

Nu återstår spackling och målning. Och att koppla in elen så motorstyrningen fungerar igen.

Slå hål i väggen – teknikutrymme

Vardagsrummet är utrustat med två teknikutrymmen, ett strax bredvid ytterdörren och ett på motsatt sida bredvid uterumsdörren. I praktiken blir det även två utrymmen på motsvarande plats på gaveln, men där kommer de att gömmas i köksskåpen och vara utanpåliggande, fast inne i skåpen.

Vi markerade ut var utrymmet var och sen var det bara att slå hål på väggen.

Takfönster – smygen i mitten

Vi försökte få till en så smäcker lösning som möjligt i mitten, med takstolen som sitter mellan takfönstren. Lösningen blev folie som vi fäste mot en träregel i botten av takstolen, sen isolering mellan takstolen och folien som vi slutligen tejpade fast i fönstret.

Utanpå detta kommer det sedan att sitta egengjorda fönstersmygar av MDF. Träregeln i botten av takstolen är snedhyvlad för att vinkeln för smygen ska matcha bättre. Eftersom de båda fönsterna sitter lite olika blir det rejäl skillnad i lutningen när smygarna kommer på plats – baksidan av att renovera ett äldre hus. Men det är ingenting som syns, knappt ens om man vet det och tittar noga!

Hallgolv

När jag la golvet så gjorde vi en tillfällig lösning för hallen eftersom det var lite frågetecken kring den. De har egentligen inte rätat ut sig så mycket men jag insåg att det var läge att antingen låta det vara en temporär lösning eller göra det klart.

I det sammanhanget är det lättare att riva det i efterhand, än att bygga klart det senare.

 

Lite ful skarv på kortsidan men det ligger heltäckande golvspån under så det är ingen fara. Ännu en punkt att kryssa av på listan!