Den långa berättelsen om hur man renoverar ett hus

Månad januari 2018

Kan man vända på duken?

Husdagboken Min projektorduk hänger så att säga på baksidan av hållaren, alltså närmast väggen. Det är ju en dålig grej om man som jag vill ha plats att hänga lite tavlor på väggen och sen dra ner duken framför dessa.

Kan man möjligen vända på duken? En titt in i dukens inre gav ett ”nej” på den frågan.

Kan en bild på stegen upp till vinden vara ett bättre svar på frågan? Läs mer

Köksö – fönsterbänk

Byggbloggen När nu golvet och väggarna generellt sett är klara i vardagsrummet blir det dags för de mindre detaljerna. Nu är väggen mot fönsterbänken kapad i rätt höjd och förstärkt på insidan.

De kommande dagarna väntar jag på paket från Conrad med mina nya eluttag som ska in i väggen, sen blir det att vänta tills köksön är på plats.

På golvet ser man all kablage som ska gå in i köksön, det blir ett och annat. Läs mer

Tapetfynd!

Husdagboken Tidigare har jag mest hittat vassväv och strukturtapet, men bakom en skiva i källartrappan hittade jag en riktig tapet. Kan inte riktigt förstå vad man tänkte när man satte upp denna!

Putsa det värsta av källarväggen

Byggbloggen Precis nedanför trappan i källaren satt tidigare både elmätaren och elcentralen. Ytterst olycklig placering av många skäl, framförallt som att delar av den väggen ska rivas på sikt. Eftersom elen ändå dras om flyttade jag elmätaren till ett fasadskåp på andra sidan huset och satte en ny elcentral i tvättstugan.

Kvar var en vägg med stora fula hål.

 

Efter första rundan när jag putsade igen det stora hålet, vågade inte göra allt på en gång för att riskera att det skulle ligga en stor pöl på golvet. Läs mer

Inklädnad av takstolarna – gör om, gör rätt

Byggbloggen Sista takstolen skulle få sin inklädnad och vi var nog lite ringrostiga. När en av skivorna väl satt på plats tittade vi lite fundersamt på den och insåg att den dels var ytterst lite tunnare än den bredvid, men framförallt att den hade en helt annan struktur.

Bara att riva ner och göra om – denna gång med rätt sorts skiva!

Takfönster – smygar – klart!

Byggbloggen Det är en fantastisk känsla när man kan kryssa av ytterligare en punkt på listan över allting som ska göras. Takfönsterna var en dröm från dag 1 när jag såg huset och nu är det äntligen klart, med smygar och allt.

Det har tagit lång tid att få dit smygarna, men det har varit mycket special och fixande. Det var oerhört tajt att fönstren fick plats, det är bara några millimeter tillgodo på ena sidan och det ena sitter lite ”skevt” för att överhuvudtaget gå att få in. Läs mer

När man inte har en planhyvel

Husdagboken När man inte har en planhyvel… då får man improvisera!

Slå hål i väggen – teknikutrymme

Byggbloggen Vardagsrummet är utrustat med två teknikutrymmen, ett strax bredvid ytterdörren och ett på motsatt sida bredvid uterumsdörren. I praktiken blir det även två utrymmen på motsvarande plats på gaveln, men där kommer de att gömmas i köksskåpen och vara utanpåliggande, fast inne i skåpen.

Vi markerade ut var utrymmet var och sen var det bara att slå hål på väggen.

Takfönster – smygen i mitten

Byggbloggen Vi försökte få till en så smäcker lösning som möjligt i mitten, med takstolen som sitter mellan takfönstren. Lösningen blev folie som vi fäste mot en träregel i botten av takstolen, sen isolering mellan takstolen och folien som vi slutligen tejpade fast i fönstret.

Utanpå detta kommer det sedan att sitta egengjorda fönstersmygar av MDF. Träregeln i botten av takstolen är snedhyvlad för att vinkeln för smygen ska matcha bättre. Läs mer

Hallgolv

Byggbloggen När jag la golvet så gjorde vi en tillfällig lösning för hallen eftersom det var lite frågetecken kring den. De har egentligen inte rätat ut sig så mycket men jag insåg att det var läge att antingen låta det vara en temporär lösning eller göra det klart.

I det sammanhanget är det lättare att riva det i efterhand, än att bygga klart det senare.

 

Lite ful skarv på kortsidan men det ligger heltäckande golvspån under så det är ingen fara. Läs mer

Hallgolv – del 2

Byggbloggen Klart!

Var tid har sin sak

Husdagboken Under många år var jag ideellt engagerad och drev först citysajten och därefter i Geeloo som på olika sätt engagera ungdomar i olika ämnen kring journalistik. Hittade en kartong i källaren med flyers, tror det är dags att överge dessa och kasta nu. Vad är väl ett bättre sätt att börja det nya året än att rensa ut lite gammalt?

Hallgolv

Byggbloggen Av en hel drös praktiska skäl gjorde jag bara en temporär lösning för hallgolvet. Nu när det börjar bli dags att måla vardagsrummet kändes det bra att kunna göra klart även den sista delen vid hallen, så ut åkte det provisoriska golvet.

 

När vi jobbade med resten av golvet så la vi ett 140×140 limträ mot själva trappöppningen, för att få en stabil grund att i framtiden kunna fästa ett glasräcke i. Läs mer

Gott nytt år

Husdagboken

© 2020 Fiskalsgatan — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑