Den långa berättelsen om hur man renoverar ett hus

Månad mars 2018

Stora lådor och kyla

Husdagboken Vilken pärs. Vi kämpade för att få in den antagligen största och tyngsta kartong som någonsin tagits in i huset. 165 kilo kylskåp/frys.

 

Mellander verkar nöjd. Ny utkikspunkt och nära till takstolarna. Trodde nästan han skulle hoppa upp, men det vågade han inte riktigt.

Felmätt

Byggbloggen Det är nästan en bedrift att bara göra en felmätning i hela vardagsrummet. Här är den. Fan.

Mera golv och hemlig lucka

Byggbloggen Dagen fortsatte med mera golv. Nu kom vi fram till nästa störmoment, både glaspartiet mot uterummet och min hemliga lucka i golvet. Vi hade lite tur och det passade väldigt bra mellan plankorna, och vi kunde såga ut lika mycket på plankorna på respektive sida av luckan.

 

Totalt blev det 4 rader plankor som påverkades av luckan. Vi har låtit det vara gott om utrymme ifall golvet rör sig, men räknar kallt med att ”fyllningen” i luckan kommer att röra sig tillsammans med resten av golvet. Läs mer

Golvet närmar sig

Byggbloggen Äntligen händer det - golv! Sakta med säkert växer bambugolvet fram i vardagsrummet. Klicka in på blogginlägget för många fler bilder.

Tack för brevlådan, Postnord

Husdagboken Idag kom den nya brevlådan, så jag tackar Postnord för den 😉

Från kaos till ordning – golvvärme

Byggbloggen Golvvärmen kommer att breda ut sig på hela ovanvåningen, men såhär långt är det enbart vardagsrummet som kommer att få det. Det innebär att 5 av 8 slingor utnyttjar i fördelarkretsen. Ovan – kaos och oordning i fördelarskåpet.

Slingorna är inkopplade, dags att testa! (Ja, den högra slingan sitter ett steg för långt vänster, vi räknade fel i ivern att få allting på plats. Flyttar när resten av slingorna kopplas in).

Vad är grejen med lådor?

Husdagboken Det finns en uppsjö med förklaringar till varför katter gillar att sitta i mindre kartonger. Kroppsvärme, gömma sig, skydda sig etc. Men, kartongen från golvet är enorm, och ändå tycker Mellander att det är en bra att sitta i.

(Med detta inlägg kan jag alltså också säga att jag har börjat lägga golv, mer om det senare)

Golvvärmedag

Byggbloggen Idag var det dags för den stora golvvärmeläggningsdagen. Med hjälp av bror och ett gäng vänner drog vi igång och började lägga ut plåt och slang.

Början på golvvärmen

Byggbloggen Cirka 1/3 av golvvärmeplåten är lagd, det är dock bara de enkla delarna, svängar och specialare återstår.

Brevlådstips

Husdagboken Postade om min mosade brevlåda på Byggahus.se och underbara medlemmen Johannes Carlsson hittade snabbt en kreativ lösning på utformning av ny brevlåda. Underbart!

Jag valde dock att beställa en likadan som den tidigare. 😉

Insidan av takstolarna

Byggbloggen I sista stund insåg jag att ”insidan” av takstolarna behöver målas, för att få så bra effekt som möjligt av den kommande belysningen.

Praktisk handbok – bygga själv

Husdagboken Ensam hemma och kan inte flytta bordet själv – då är det praktiskt att man kan köra byggställningen över hela bordet istället. Samma taktik fungerar för övrigt vid trappan till källaren, där ställningen får plats över trappräcket.

Min brevlåda!

Husdagboken När jag kom hem tyckte jag att brevlådan såg lite konstig ut. Påkörd och ganska illa tilltygad. Visade sig att det var posten som haft lite närkontakt, men de ersätter mig utan problem med en ny brevlåda. Skönt när det löser sig enkelt…

Ett nästan löjligt återkommande tema – gör om – gör rätt.

Byggbloggen Som tur var hade jag inte hunnit lägga ner än några kvadratmeter när jag insåg – jag ska ju måla insidan av takstolarna (ja, det låter ju lite knasigt, men eftersom de är påbyggda finns det en liten ”insida” mellan påbyggnaderna).

Men varför måla insidan kanske vän av ordning tänker? Jo, det kommer att ligga LED – lister i takstolarna och fungera som uplights mot taket, och för att inte färgerna ska påverkas blir det helt enkelt vitt inuti. Läs mer

Börjat lägga plåt

Byggbloggen Börjat lägga plåt – katten ser fundersam ut och undersöker. När jag bar in plåtarna var han mest förundrad över de enorma solkatterna som det blev, och hade lite svårt att avgöra om han skulle bli rädd, eller om han skulle leka.

Det är lite kvar att fräsa

Byggbloggen Igår fick jag hjälp, bland annat med att fräsa de sista spåren i det redan spårade spångolvet. Eftersom jag valde bort ändskivorna har jag fräsa ut alla böjar, och sen tillkommer alla specialare såklart.

 

Sista! Hoppas inte jag glömt någon någonstans 🙂

(Det hade jag!)

Mellander intog en avvaktande men intresserad plats i trappen. Han släppte mig inte med blicken när jag fräste, men han hölt sig på behörigt avstånd.

Snyggaste larmpanelen i stan

Byggbloggen Den som påstår att ett hemlarm är snyggt, den är säljare på Verisure. Deras prylar är i vart fall inte de värsta på marknaden, men snygga är att dra det långt. Larmpanelen som sitter vid dörren är i vart fall lite koniskt formad bakpå. Borde gå att försänka in i väggen…

Hålet i väggen bakom gipsskivan var lite olyckligt placerat så jag stoppade in en träbit som jag sen kunde skruva panelens bakstycke i. Läs mer

Provar golvet

Husdagboken Det var svårt att inte slita upp ett paket och lägga ut några plankor på golvet. Ser riktigt bra ut mot mina vita väggar…

2 pallar med golv anländer

Husdagboken Det ser tungt ut när pallen rullar av lastbilen.

 

En och en halv pall senare står de där på gatan. Som tur är har jag en egen palldragare, så det gick faktiskt att dra in dem till ytterdörren.

 

Några paket hade fått mindre skador, men ingenting som påverkade innehållet.

Planerad leverans – golv

Husdagboken I källaren har jag fått flytta undan både kyl och frys och röja bort lite skåp för att få plats att få in golvet. Inte minst mina källarfönster stod i vägen, och jag kan ju bara säga att de är tunga!

Jag har beställt så att det ska räcka även till kommande rum, istället för att riskera att min typ av golv inte längre säljs. Drygt 40 kvm kommer att hamna här i källaren. Läs mer

Byggstädning

Husdagboken En av de mest udda sakerna jag har städat – dammsugning av takstolarna.

Sprutmålning av taket

Byggbloggen  

Nu är det dags för takmålning, och det går undan!

Täckta fönster – vad är på gång?

Husdagboken Fönstren är täckta inför att taket ska sprutmålas, nu görs den sista slipningen innan det är dags…

Målning – den första färgen är uppe

Byggbloggen Idag när jag kom hem var det febril aktivitet med både slipning och i andra ändan målning. Det börjar ta sig!

Jag är så glad att vi inte gick på idén att ersätta takstolarna med en stor limträbalk tvärt genom rummet. Takstolarna tillför så mycket karaktär (och huvudbry) och lyfter verkligen rummet.

Problem med logistiken – ibland går det för fort

Husdagboken Beställde golvet till ovanvåningen förra veckan och var tydlig med att jag vill få leveransen torsdag eller fredag denna veckan.

”Inga problem” tyckte dansken, det tar tid innan det kommer till Sverige, och sen ringer de dig och bestämmer dag för leverans.

I morse ringde telefonen ”Ja, jag är en 7 – 8 minuter från Fiskalsgatan nu…”

Han lät inte helt glad när jag inte kunde ta emot leveransen, har inte heller hört någon mer, men mina pallar stod i vart fall inte ute i regnet när jag kom hem…

Spackel…

Byggbloggen Det är oerhört mycket som ska spacklas och det fortsätter även idag.

En stor bil är bra att ha

Husdagboken En stor bil (som man dessutom inte är alldeles för rädd om) är ett måste när man renoverar hus. Komplettera det med ett släp så blir det riktigt bra – tillsammans med mina två bröder delar vi på ett släp, vilket fungerar riktigt bra och dessutom blir det lite mer prisvärt.

Målning – dag 1

Byggbloggen Målningen är påbörjad. Första dagen gav en massa förbrukad spackel och spärrmålning av takstolarna.

 

Imorgon kommer målaren

Husdagboken Imorgon kommer målaren, och idag beställde jag 100 kvm golv. Leverans lagom tills rummet är målat.

Miljöbild ovan på golvet från leverantören Holse & Wibroe, ett bambugolv ”Extreme carboniserat”. Tittade på och föll för detta golvet redan när huset köptes.

© 2020 Fiskalsgatan — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑