mars 2018

Stora lådor och kyla

Vilken pärs. Vi kämpade för att få in den antagligen största och tyngsta kartong som någonsin tagits in i huset. 165 kilo kylskåp/frys.

 

Mellander verkar nöjd. Ny utkikspunkt och nära till takstolarna. Trodde nästan han skulle hoppa upp, men det vågade han inte riktigt.

Mera golv och hemlig lucka

Dagen fortsatte med mera golv. Nu kom vi fram till nästa störmoment, både glaspartiet mot uterummet och min hemliga lucka i golvet. Vi hade lite tur och det passade väldigt bra mellan plankorna, och vi kunde såga ut lika mycket på plankorna på respektive sida av luckan.

 

Totalt blev det 4 rader plankor som påverkades av luckan. Vi har låtit det vara gott om utrymme ifall golvet rör sig, men räknar kallt med att ”fyllningen” i luckan kommer att röra sig tillsammans med resten av golvet.

 

Nästan komplett med ”fyllning”. Det kommer att bli en tunn ram kring både hålet och ”fyllningen”, men det kommer längre fram.

 

Kvällen avslutades med drygt en meter golv kvar att läggas. Den avslutande utmaningen var kring trappan.

Golvet närmar sig

Golvet som kommer att ligga i vardagsrummet och större delen av entréplan är ett bambugolv från danska Holse & Wibroe. Har egentligen tittat på detta golvet från i princip när vi köpte huset och det har alltid legat högt på listan. Det där finska, handhyvlade ekgolvet där deras 8 meter långa plankor kostade över 10 papp per kvadratmeter var inte riktigt lika lockande…

Första dagen hann vi inte lägga mer än drygt en meter golv.

Sen gick det snabbare. Eftersom golvet ska ligga flytande ska varken köksö eller köksskåpen längs gaveln stå på golvet. Längs gaveln har vi skruvat fast en regel (med försiktighet och bredvid slingorna!) som vi ”trycker” golvet mot.

I köksön har vi gjort samma sak på den yttre sidan, alltså där vi kommer att pressa resten av golvet mot. På långsidan mot katten kommer vi att behöva lägga ytterligare en liten bit golv, men det kompletterar vi med sist.

 

Golven kommer om cirka 2 kvm per paket och är väl inslagna i kartong och plast. Några av kartongerna hade transportskador men det är inget som har påverkat innehållet (vad vi sett såhär långt).

 

Det är tunga rackare, varje paket väger 27 kilo! Golvet är carboniserat, vilket innebär att man pressar bambun under mycket högt tryck, vilket gör att den får sin mörkare färg.

Varje paket är märkt med antingen M(edium) eller D(ark), beroende på vilken färg som innehållet har. Det verkar dock som att de som sorterat gjort ett mediokert jobb, vissa av de som är märkta M är mörkare än de som är märkta D. Viktigt dock att man blandar plankor från flera paket när man lägger golvet.

 

Satta ihop en enkel sågstation utomhus eftersom det dammar ganska mycket, och bambudamm är riktigt otrevligt. Kartongen är som regnskydd till sågen.

 

Bättre att se ut som än tönt än att andas in allt damm.

 

Regnet övergick i snö… det är för tusan den 27 mars!

 

… det här börjar kännas fånigt.

 

Det fortsatte att snöa och vi flyttade upp sågen till farstukvisten. Lite mindre plats att jobba på, men det var åtminstone torrt. Eller ganska torrt i vart fall 😉

Kvällen avslutades med cirka 2/3 av golvet lagt. Next up, hemlig lucka i golvet och källartrappa.

Från kaos till ordning – golvvärme

Golvvärmen kommer att breda ut sig på hela ovanvåningen, men såhär långt är det enbart vardagsrummet som kommer att få det. Det innebär att 5 av 8 slingor utnyttjar i fördelarkretsen. Ovan – kaos och oordning i fördelarskåpet.

Slingorna är inkopplade, dags att testa! (Ja, den högra slingan sitter ett steg för långt vänster, vi räknade fel i ivern att få allting på plats. Flyttar när resten av slingorna kopplas in).

Vad är grejen med lådor?

Det finns en uppsjö med förklaringar till varför katter gillar att sitta i mindre kartonger. Kroppsvärme, gömma sig, skydda sig etc. Men, kartongen från golvet är enorm, och ändå tycker Mellander att det är en bra att sitta i.

(Med detta inlägg kan jag alltså också säga att jag har börjat lägga golv, mer om det senare)

Golvvärmedag

Idag var det dags för den stora golvvärmeläggningsdagen. Fick låna en slangvinda, snacka om att det underlättar – för att inte tala om att det känns oerhört proffsigt ;)

 

Med hjälp av bror och ett gäng vänner drog vi igång och la ut plåt och grejor.

 

Minsta killen som har hjälpt till än så länge. I praktiken ville han dock mest sova, äta och bajsa…

 

Det går framåt, Rasmus dammsuger ännu en gång för att få bort skräp som kan tänkas ligga kvar på golvet.

 

Vi lägger aluminiumtejp där det inte går att lägga den vanliga plåten. Lite nytta gör det förhoppningsvis

 

Första slangen indragen i fördelarskåpet, som sitter på andra sidan väggen, inne i ett av sovrummen.

 

Klart! All golvvärmeslang är utrullad och indragen till fördelarskåpet. Stort tack till framförallt Henke, Rasmus, Isac och som vanligt, min bror 🙂

Brevlådstips

Postade om min mosade brevlåda på Byggahus.se och underbara medlemmen Johannes Carlsson hittade snabbt en kreativ lösning på utformning av ny brevlåda. Underbart!

Jag valde dock att beställa en likadan som den tidigare. 😉