april 2018

Börja bygga köksö

Trots motgången med täckskivan fortsatte byggandet av köksön. Precis som i alla matlagningsprogram hade jag fuskat och förberett skåpen, så det gick relativt snabbt att ställa dem på plats.

 

Med lådor i får man en bra uppfattning av hur stort det kommer att bli.

Svartjobb – täcksida till köket

Har inte lagt upp så mycket om hur jag bygger ihop köksskåp, eftersom det inte är så roligt att titta på. Men ett halvår efter det att vi kämpade med att bära in Valchromat skivorna, de största är riktigt, riktigt tunga, var det dags att såga den första. Två bord på gräsmatten och ett par ordentliga plank fick utgöra arbetsytan.

Tanken är alltså att använda Valchromaten, som egentligen är ett varumärke av MDF – skivor som är 100% genomfärgade, som både täcksida och väggbeklädnad i köket.

 

Skivan är 3,60 lång och mina rätbrädor räcker inte till, men det finns lösningar på allt!

 

 

 

Täcksidan är på plats, passar i princip perfekt, ska hyvlas av 2 mm i nedersta ”klacken”. Den ska dock tas ner igen och oljas in, vilket skedde dagen efter.

Det var här det började gå dåligt. Vi hade tidigare provat att olja in en liten bit av en snarlik produkt och det hade gått jättebra. Vi testade till och med på en liten spillbit som vi sågade bort. Men när vi la på olja andra gången, ute i solen ska tilläggas, blev skivan flammig och vaxet fastnade i ”kakor” på skivan.

Några timmar senare efter att ha väntat, polerat, slipat och försökt gav vi upp och bar in skivan igen. Nu står den i skamvrån och förhoppningsvis går det att få rätt på den.

Rörigt

Mycket av jobbet som man gör är sånt som aldrig kommer att synas, som till exempel att installera rör till centraldammsugaren. Rören smyger sig fram under golv och inte minst under köksön. Självklart ska det väl finnas centraldammsugare på uterummet och en liten ”smul-sugare” i själva köksön.

Klippa häck med motorsåg?

Häcken mot grannen har fått växa till sig och inte riktigt fått någon kärlek de senaste åren, så den var ganska risig och vildvuxen. Tuff kärlek verkar vara det bästa och vi bestämde oss för att kapa ner den ordentligt på höjden. Men tjockleken på grenarna var inte nådiga…

Bästa metoden blev helt enkelt att ta fram motorsågen och köra. Brutalt men effektivt, och häcken den återhämtade sig på några veckor.

Bygga köksskåp igen

Efter att målaren kompletterat jobbet är det dags att börja bygga köksskåp igen. Med den sista flytten när vardagsrummet fick tömmas för att målas om blir det 5 gånger jag flyttat runt det i huset sedan det köptes för några år sedan.

Mellander inspekterar arbetsbordet inför byggstart. Kvik är inte riktigt lika pedagogiska som andra stora möbeltillverkare, så man får plocka ihop delar från olika håll. Än så länge har det i det stora gått helt okej, men det verkar som att jag saknar några detaljer.

Har även kompletterat köket med ytterligare några skåp, gäller att passa på nu eftersom Kvik har bytt design på ”mitt” Mano kök. Inga stora skillnader, en lite annorlunda färgton och de ”små” lådorna har blivit pyttelite högre.

Även proffs gör om och gör rätt

Målningen avslutades för ett tag sedan men jag var inte nöjd med resultatet. Målaren plockade in extrahjälp som slutförde projektet och det stressades nog igenom till viss del. Alla kan göra fel och skillnaden mellan en bra och en dålig hantverkare är hur de hanterar det när det blivit fel.

I detta fallet enades vi om att de skulle göra om delar av jobbet – denna gången blev det toppen och jag är mycket nöjd med resultatet.

På bilden ser man hur delar av taket är omspacklat.

Kallt, kallare och kallast

Den nya kylen och frysen är på plats i köket. Den är rejält tilltagen, intressant nog är volymen lika stor i denna som i de 2×60 som jag egentligen tänkte köpa från början. Dessutom är denna mycket, mycket snyggare!