maj 2018

Fotboll??

Det blev lite fotboll… det var faktiskt första gången jag såg HIF… eller någon match överhuvudtaget live. Gillar reklamen på LED-perimetern i vart fall 🙂

Förstärkning av bänkskivan

 

Längs gaveln i köket framför fönstret har jag placerat låga köksskåp. De är något mindre djupa än de vanliga skåpen och ger en skön känsla av att vara lite smäckrare, precis den upplevelsen jag hoppades på. Det var dock dags att göra i ordning bänkskivan och tanken var att använda Valchromaten även här, i dubbla lager.

För att spara lite pengar, och dessutom utnyttja allt material, sitta vi helt enkelt dit den delen som vi sågade av längst fram, så att vi åstadkom känslan av tjockare skiva. Det var lite en chansning eftersom jag inte visste hur skarven mellan de båda skivorna skulle bli, men det visade sig fungera över förväntan.

 

Höjden på skivan är precis lagom för att man ska vilja sitta på den, så jag kände att det behövde göras något. För att förstärka bestämde vi oss för att montera en fyrkantsstav längs hela den främre delen.

 

Skruv och lim, check på det!

 

Resultatet blev en oerhört stabil skiva som faktiskt fungerar utmärkt att sitta på om man vill 😉

 

Skivan ligger nu (några veckor senare) på plats och är riktigt, riktigt snygg. Valchromat är dock känsligare än vad jag förväntade mig när det gäller både märken och vatten.

Bänkskiva

Många turer kring bänkskivan till köksön. Är inget jättefan av granit och när jag fick en uppskattad prisuppgift var jag glad att det inte var mitt förstaval.

Redan när köket köptes för snart 4 år sedan såg jag en skiva på Marbodals utställningskök som jag direkt gillade. Den hette Grå Linne och är en laminatskiva som var relativt prisvärd.

Några utsvävningar senare, där jag tittade på bland annat:

Corian – dyrt och på vissa sätt ömtåligt, häftigt om man belyser det från baksidan.
Rostfritt – medelpris och oerhört hållbart.
Kompositsten – det bästa ur två världar.
Betong – snyggt, rysligt snyggt men tungt och tyvärr gick det inte att leverera i ett stycke.
Trä – nej, bara nej.
Bambu – tittade en del men landade snabbt i ett nej.

Lite orolig att ett och samma material på en så stor yta skulle bli för dominerande valde jag efter mycket funderande bort att göra helt bänkskivan i rostfritt. Laminatskivan, som är förbannat snygg, låg och var intressant men kändes inte riktigt rätt.

Slutligen blev det en kombination, där jag har diskho i rostfritt, som ligger tvärs över köksöns bredd och laminatskiva på båda sidorna om. Förhoppningen är att det ska bryta av på ett snyggt sätt.

Leverans av laminatet blir i början av juni och den rostfria delen kommer i mitten av augusti.

Kort uppdatering: kök

Det går framåt med köket och nu är (nästan) alla skåpen på gaveln på plats, även de som sitter under fönstret och skåpen till köksön är mer eller mindre på plats.

Täcksidan ägnade vi mycket tid åt, eller egentligen framförallt min bror Olle. Mitt tålamod är inte tillräckligt stort, men vi tvättade, slipade och putsade i timmar och därefter använde vi en annan typ av olja. Riktigt läckert men den verkar vara lite känsligare än jag hade hoppats på.

Andra skörden

Det är ett hårt liv, men någon måste ju. Andra skörden på min sparris och det är helt ljuvligt. Det är livskvalitet att kunna gå ut i trädgården och skära sparris, snabbt laga och äta.

Enkelt och underbart. Synd bara att det tar sån tid att odla sparris, detta är mitt första år som jag kan skörda på riktigt.

Guldkorn i vardagen

Ibland behöver man stanna upp och njuta av guldkornen i vardagen. Var hos frisören och hade lite tid över innan nästa möte och hittade detta undergömda guldkorn. Ibland är det härligt att jobba lite 😉

På resande fot

Jobbet tog mig till vårt Stockholmskontor där jag hade lite möten och passade på att njuta av en helt underbar syn av Kungsträdgården. Det är så vackert att man nästan inte tror det!

Varde ljus

Det börjar bli dags att titta på inredningsdetaljer och här är Vita Eos fjärderlampa provhängd i köket. Den ska få sällskap av ytterligare en och hänga över köksbordet, men det var här det fanns el…

Även om det inte syns så bra på bilden är det ett magiskt vackert ljus. Det känns också helt magiskt att äntligen börja med detaljer som inredning, tidigare har det mest varit ”gröver” saker att tänka på.