juni 2018

Köksavloppet genom källaren

När vi gjorde iordning vardagsrummet drog vi ner avlopp genom källarväggen och nu var det alltså dags att koppla in det på avloppsstammen. Det gamla avloppet är just det, gammalt, och badrummet kommer troligen att flyttas. Konstaterade snabbt att det var bäst att bila upp och dra nya rör i golvet. Men först, gröt till frukost!

Det är en massa grejor i garaget…

 

Jag började bila upp golvet inne i själva källaren, vilken dröm det är när man har ordentliga maskiner. Fortfarande jobbigt men första rundan tog inte så lång tid och sen var det att bära ut allting, innan jag gav mig på det en sista runda och bilade bort det sista.

Svettigt, skitigt och stora maskiner – blir det manligare än så? 😀

 

Inne i garaget stötte vi på ett betongrör som om vi uttrycker det snällt, var lite i vägen. Vi hade en misstanke om att det var där den gamla inkommande elen gick och ett litet hål bekräftade detta. Elen är alltså uppgrävd och ersatt ute i trädgården, så detta används inte alls längre.

 

De gamla rören är i bra skick men det läcker någonstans. Vattnet luktade inte direkt gott, om vi säger så…

 

Röret som kommer från köket var dock i sämre skick. Det är svårt att se men det var helt fyllt av avfällning från gjutjärnet och skit, så det var inte konstigt att det inte hjälpte att rengöra vattenlåset. Det gamla köket används fortfarande men det ska snart rivas, så vi kopplar bort det från avloppet och sätter en tillfällig lösning.

 

Här syns den tillfälliga lösningen bättre. Visst är det bra att ha grejor kvar från tidigare projekt? Några meter 110 elrör fixar biffen!

 

Här ska vi sätta in en ny Y-koppling och samtidigt ta bort den som sticker iväg åt höget och det gamla köket. Hålet på röret är inte vårt verk utan troligen någon som den tidigare ägaren råkade göra när han grävde i avloppet i mitten av 00-talet.

 

Med en vinkelslip kommer man långt.

 

Nu ska bara kopplingen sättas dit…

 

… och där var den på plats.

 

Det nya avloppsröret kommer på plats.

 

Dags att fylla igen, återanvände en del av makadamen som jag tidigare grävt ut och fyller på med ytterligare grus.

 

Köpte dubbelt så mycket grus på grustaget till halva priset, jämfört med att handla på Hornbach.

 

Passade på att lägga dit två tomslangar för framtida bruk när jag ändå hade golvet uppbilat.

 

Midsommarfest 1.0

Det blev plötsligt midsommar och det var dags för den första riktiga festen någonsin att hållas inomhus. Tidigare har jag haft sommarfest utomhus och första året vi bodde här tillsammans hade vi en liten jultillställning.

Vi började ganska städat med att upptäcka att jag hade för lite bestick, så 10 minuter innan middagen fick jag springa in till grannarna och låna. Bordet är i originalutförande och med 2 eller om det var 3 iläggsskivor, av 6 möjliga.

 

Tydligen hade jag besök av forna tiders midsommarspöken.

 

Det är inte bara de ädla dryckerna som får gästerna att se lite dimmigt … 😉

 

Vi byggde en modern midsommarstång, men vi glömde att dansa kring den. Nästa år!

 

https://vimeo.com/300796973

Prototyp av min lampa, version 1.

 

Det finns alltid en annan dag att ta tag i detta…

Sorry om jag går lite OT men detta är belöningen av allt blod, svett och tårar. Huset fick med beröm godkänt!

Min nya lampa är en mardröm

Min nya lampa är en mardröm – de första dagarna efter jag köpt skyltdockan hoppade jag till av rädsla varje gång jag såg den. Det blev inte bättre av att mina ”vänner” gärna flyttade på den och ställde den på märkliga ställen!

Konceptet är relativt enkelt: Borra hål igenom hela, sätta fast en lamphållare där huvudet ska sitta och sen dra kabeln igenom ”kroppen” och ut i foten. Varde ljus!

Tanken är att eventuellt måla den och att sätta dit en fjäderlampa som ”huvud”. Vi får se vad som händer.

 

Det gäller att vara noggrann…

… när man köper bil. Fredrik och jag åkte upp till Göteborg för att köpa en bil åt honom. Det gäller ju att vara noggrann och se till att man inte köper en rishög, så efter den obligatoriska sparken och en provkörning slog han till 😀

Dags att shoppa inredning

Det är helt magiskt, men jag har kommit så långt i projektet att det börjar bli dags för inredning. Under de 4 år jag bott här har det mesta, bortsett från sängen, varit tillfälliga lösningar.
Bordet heter passande nog ”Big Table” och säljs på ILVA. Hade spanat in det på nätet och passade på att köra förbi när jag ändå var i Malmö, och då står det ett utställningsexemplar med ytterst små skador som såldes till ett riktigt bra pris.
Lite skönt att inte behöva vara orolig för att göra den första skadan själv, nu är det redan avklarat 😀
Själva bordet är inte så stort, men med 6 iläggsskivor (!) kan man sitta 20 personer riktigt bekvämt och upp till 24 om man ”skuffar ihop sig”.
Bordet fick stå kvar på ILVA till veckan efter när jag kunde ta med släpet och hämta det, men stolarna kommer först i september. Men ni vet, den som väntar på något gott etc.
En mycket positiv överraskning med ILVA var deras prisgaranti. Stolarna köpte jag till rabatterat pris, men några veckor senare sänkte de priset ännu mer. Ett kort mail till ILVA och 2 dagar senare var mellanskillnaden inbetalad på mitt konto. Inget tjafs och snabbt hanterat, sånt gillar vi! <3

Trångt i skåpet – Quooker

När jag räknade på det innan köpet insåg jag att det är för tajt i köksskåpet för att få plats med ”termosen” till min Quooker kran. Pratade med Kvik som säljer sådana kranar och de hade väl ingen direkt lösning, sänka ner den i sockeln kanske. Problemet är bara att denna modellen, Combi+, har för stor diameter, det är inte höjden som är problemet.

Men, eftersom den står ett köksskåp med lådor på andra sidan, var lösningen helt enkelt att såga upp ett hål och göra skåpet lite djupare just där. 🙂

Allting går, vissa saker är bara lite krångligare…

Direkt till Köpenhamn?!

Skånetrafiken är inte min stora favorit trots, eller just därför, att jag regelbundet pendlar med dem. Men denna dagen gjorde de något rätt när det var spårproblem och Trafikverket beslutade att enbart Öresundstågen skulle få köra och att alla Pågatåg skulle ställas in.

De beslutade då att låta Öresundstågen stanna på mellanstationerna så att vi kunde komma fram i vart fall. Tyvärr hade jag inget behöv av att åka till Köpenhamn just denna dagen…. 😉

Ser fram emot att de har mer fokus på att lösa resenärernas problem, än att skylla ifrån sig, även i framtiden.

(För de som inte bor här, Pågatåg är ”mjölkatågen” som stannar på alla stationer, Öresundstågen stannar bara på de större stationerna och just det som passerar förbi mig går Göteborg-Köpenhamn).