augusti 2018

En hel bänkskiva

Idag var det dags för ett nytt försök med bänkskivan. Emballaget denna gången var lite mer ambitiöst än första leveransen, då låg skivan ner på en pall och var inslagen i plast. Denna gången var det väl paketerad och inslagen av pallar som skydd.

 

Skadan på den första skivan som levererades.

Speciallösningar i köket

När nu bänkskivorna hade kommit var det dags att montera. Mina speciallösningar gjorde ju att jag var tvungen att såga en del i stommarna, så det är väl bara att sätta igång.

Diskhon är enorm och sträcker sig över 1,5 bänkskåp.

 

Så långt var det inga problem men när den rostfria bänken skulle läggas på och jag insåg att jag lyckats rita in diskmedelspumpen precis där stommen är kände jag mig lite dum – och sågade lite till …

 

Även hällen är stor, 900 bred, och sträcker sig faktiskt över 3 bänkskåp. När köket ritades ritade vi in en vanlig häll så ett av skåpen hade en större skiva i framkant, vilket givetvis måste bytas till en ”stållist”.

 

Kvik – butiken ligger som tur är nära och de hade fästen hemma, så det var en ganska enkel operation. Just det, bortsett från det faktum att alla köksskåp redan var uppsatta, injusterade och ordentligt skruvade i både varandra och i reglarna som skåpen står på.

 

Känslan av att sätta borret i bänkskivan. Sådär alltså.

 

Vi gjorde ett provsnitt i mitten av den delen som skulle sågas ut, för att kolla att det inte blev skador i skivan. Det gick bra och vi sågade försiktigt ut hålet till hällen. Med stor försiktighet!

 

Som tur var gick det bra och hällen passade efter att vi filat på någon liten kant det där blev lite väl tajt.

 

Jag blev tvungen att såga lite även i dessa bänkskåp, och precis som med diskhon lyckades jag med konststycken att placera gasslangen exakt där stommarna var. I efterhand visade det sig dock vara en bra placering, eftersom slangen skyddas och jag kan använda lådorna under hällen, vilket inte hade gått annars.

Vissa projekt är små men märkliga

Vissa projekt är små men märkliga, och detta är nog ett av dem. Är det någon som kan gissa vad det är på 10 poäng?

 

För 8 poäng är projektet målat och det sitter någon form av skruvar i den.

 

För 6 poäng ser man att allting inte målat – och att det verkar sitta i en takstol.

 

För 4 poäng, plattan hänger tydligen i samma takstol som högtalarna sitter i.

 

För … ehh… ska man verkligen få poäng nu? Ett hemmabyggt projektorfäste, där det primära syftet är att få projektorn att sitta så nära takstolen som möjligt. De fästen som jag hittade som man kunde köpa färdig byggde som minst 15 cm jämfört med denna som bygger 2 cm.

 

Komplett kök?

Snart har jag ett komplett kök, mina nya ugnar levererades och lämnades utanför min dörr.

 

Emballaget var galet trasigt överallt men killen som levererande menade att jag inte behövde notera transportskador på kvittensen. Ehh… jo… Allting var dock helt och i sin ordning.

 

Vilka skönheter, att få dem på plats var ett stort steg mot att rummet känns färdigt. Eftersom jag saknar ugn i snart 2 år var det verkligen på tiden, har saknat att laga potatisgratäng, lasagne, pizza, baka och allt annat som man gör.

 

Klassiker!

 

Rostfritt anländer

Dagen var äntligen här, hemma från jobb och massa spännande som skulle levereras. Strax innan lunch ringde de från Schenker och han lät lite bekymrad. Men det visade sig att han hade fått besked om att det var leverans innan lunch, och att han precis lastat och inte skulle komma att hinna.

 

Mellander inspekterade och godkände godset

 

Nästan så, fast lite mer nedsänkt. Kommer bli lite meck eftersom jag måste såga ur skåpen eftersom det är en 90 cm bred diskbänk i ett 60 skåp. Men allt enligt devisen ”Det fixar sig”. 😀

Ja, jo, det var alltså planerat så från början!

Roligare styrning till mina takfönster?

Redan när jag köpte mina takfönster var jag i kontakt med Velux och de pratade om att det skulle komma en IP-gateway till fönstren ”om ett par månader”. Tiden gick och det som istället kom var en ny produkt som heter Velux Active som tyvärr är ett stängt protokoll men som ska gå att styra via till exempel HomeKit.

Beställde och det är inte sexigare än på bilden, men av någon anledning har man bara satt en knapp på kontrollerna, som använda för att öppna och stänga, men det går inte att styra mörkläggningen.

Jag har inte testat styrningen med HomeKit ännu men enligt Velux kommer man inte att kunna styra mer än stänga, ventilation eller helt öppet, i deras egen ett exakt värde. Märkligt. Lär återkomma till detta i framtiden.

Själva systemet kör själv efter ett ibland lite obegripligt schema, men det styrs bland annat av värme och luftkvalitet. Effekten av det kan dock bli mer än märklig ibland, som att märkläggningen stängs kl 10 på natten.

Vid några tillfällen har Velux appen slängt ut mig från systemet och enbart tillåtet styrning av mörkläggningen, men inte låtit mig styra fönstret. Det verkar som att det är någon säkerhetsfunktion så att inte obehöriga ska kunna styra, men jag vet inte riktigt varför jag blivit utslängd. Tilläggas ska att det inte har hänt sedan appen uppdaterats, så förhoppningsvis är det överspelat.

WTF

WTF. Det krävs lite bakgrund för att detta ska bli begripligt. 1997 gick jag i gymnasiet och kom tillsammans med min kompis Madde på den briljanta idén att vi skulle göra en skoltidning. Det gjorde vi och kom på att det var en bättre idé att göra en gemensam tidning för alla gymnasieskolor, så det gjorde vi det med.

Det var en riktigt bra idé, eftersom jag både träffade min första ”riktiga” flickvän den vägen och inte minst för att det fick in mig på min bana av att jobba med journalistik och kommunikation.

Tidningen, som jag just nu inte kunde hitta något ex av, de ligger väl bevarade i källarförrådet, hette ”Jelly” och trots att det var tidigt hade vi en sajt som fanns på jelly punkt nu. Döm av chocken när jag sprang förbi detta klistermärke på stan för ett tag sedan!