oktober 2018

Trappräcke

Trappan ner i källaren har länge varit ett sorgebarn och det är dags att få trappräcket på plats. Som överliggare kommer det att vara en bit ekträ, som behöver sågas till.

 

Längst in mot väggen behövde vi göra ett urtag och sågen är det enklaste sättet. Tråkig effekt när man kapar med begränsning i djup, men lätt löst genom att lägga en brädbit på insidan om det som ska sågas.

 

 

En träbit längst in så blev det perfekt!

 

Såga såga såga…

 

Slutligen mätte vi ut och borrade hål för stavarna, som ska sticka upp i undersidan av överliggaren.

Projekt trappräcke

Mitt projekt med trappräcket fortsätter. Det är en ”tillfällig” lösning som kommer att leva några år och jag var därför inte sugen på att lägga några stora pengar på det. Glasräcke, som det är tänkt ska sitta där på sikt, kostar nånstans 15 – 20 tusen ungefär och det är lite mycket för något som bara ska användas något år.

Massa hål blir det som ska borras. Två ”reglar” där den översta har genomgående hål och den understa bara har hål i toppen och fungerar som stopp för stolparna som träs igenom.

 

 

Själva stolparna är rundjärn från Hornback, 3 meter för 60ish kronor, och varje stolpe blir 1 meter hög, så jag får ut 3 stolpar per rundjärn. Av någon ytterst märklig anledning lyckadeas jag såklart köpa så att jag saknas en stolpe. Ahh.

There’s an app for that!

Det tog mig ganska lång tid att hitta vilka ugnar jag skulle ha och när jag väl hittade dem blev det som en ren bonus ugnar med appstöd. Vem tusan behöver en app till sin ugn? Erkännas ska att nu när jag haft ugnarna någon månad har jag startat ugnen från soffan en (1) gång. Lätt värt det… not.

Lite mera matlagning

Drygt 10 timmar senare… efter att inte haft något riktigt kök på över 3 år är det magiskt att äntligen kunna laga mat på riktigt igen!

 

 

Mer matlagning, jag tycker fortfarande att det är en jäkla känsla i att laga mat på eld. Än så länge har jag inte bränt bort något hår från händerna men det är antagligen bara en tidsfråga dock! Denna gången är det en hjort som min chef har skjutit som ligger i pannan.

Jag har sett den här filmen

Först gick Trafikverket ut och sa ”Stanna hemma om det är möjligt” för nu stänger vi E6an. Sen gick Skånetrafiken ut och sa ”Stanna hemma, tågen till Malmö kaosar”. Samma dag är världen höljd i dimma.

Jag har sett alldeles för många filmer för att inte förstå vad som händer, men vi låtsas som ingenting och fortsätter våra liv. Jag såg inga döda kor bredvid vägen, så det är nog ingen fara…

Säsongens smak

Höst innebär äpplen och äpplen innebär äppelmust! På min tomt finns det inga träd men hela Ödåkra är fyllt av äppelträd. Det lilla gänget växer sakta mellan åren och nu har brorsan och jag börjat få in rutinen på hur det hela fungerar.

 

 

Alla äpplen behöver tvättas och sånt som är ruttet eller maskbo ska skäras bort, annars behöver man inte göra något med dem direkt.

 

Skål!

Varmt, varmare, varmast

 

Några dagar senare fick jag faktiskt kranen inkopplad (ja, även avloppet). Kokande vatten i köket, något av det mest galna jag sett hittills 😀

Det är oerhört trångt i bänkskåpet och som det är inkopplat just nu går det inte att använda sopsorteringen. Ett nytt försök att få plats med allting ska göras inom kort.

 

 

Ivrig på att riva

Var lite rastlös och med det nya köket äntligen på gång började jag riva det gamla. En fantastiskt grym känsla att ge sig på det och riva, så bra att jag missade att ta före-bilder.

 

 

En kort stund senare var det inte så mycket kvar.