Den långa berättelsen om hur man renoverar ett hus

Format Gallerier

Element i sovrummet

Byggbloggen Mina två nya Purmo Paros Vertical element är installerade i sovrummet. Det är svårt att få rätt färg på fotot, de är beställda i specialfärgen som heter ”Metal Grey” vilket är mörkgrått med lite metalliceffekt.

Rördragningen är gjort dold i väggen och ansluter till befintliga radiatorrör i källarrummet bredvid.

Magnetiskt kök

Husdagboken I veckan kopplas all den gamla elen bort och det kändes inte riktigt värt att lägga de pengarna som det skulle kosta att göra en tillfällig inkoppling av spisen.

Eftersom induktionshällen ändå låg i källaren rev jag ut hela det gamla köksskåpet tillsammans med spisen och satte dit en ny bänkskiva för svindlande typ 90 spänn på IKEA.

Inlägget innehåller ytterligare en bild.

Paus i bygget – Rögle

Husdagboken Ibland måste man ta en paus och njuta av livet. För vissa är det att stå i en frysande ishall och hacka tänder, skrika på sitt lag och besviket gå hem när de förlorar. Som den icke-sportfantast jag är så är det oftast otänkbart.

Men så bjöd Wihlborgs på biljetter till Rögle vs Luleå i Ängelholm, och man ska ju ge allting en chans. Matchen? Rögle förlorade 🙁

Ps. Läs mer

Inlägget har ytterligare 3 bilder

Kontoret – rivning av garderober

Byggbloggen Satt hemma en fredagskväll och tänkte att det var längesen jag rev något. I det gamla sovrummet fanns det väggfasta garderober som måste tas bort pga golvvärmen, så varför inte göra en insats?

Inlägget har ytterligare 3 bilder

Sovrummet – golv

Byggbloggen Arbetet i källaren fortlöper. Efter massor av spacklande och slipande – så tråkigt att det inte finns en enda bild av det – har det äntligen blivit dags att börja lägga golvet.

När vi flyttade in i huset var golvet i detta rummet ganska knögligt – det hade tidigare legat ett reglat golv ovanpå, men på grund av vattenskadan för en herrans massa år sedan var detta utrivet. Läs mer

Inlägget har ytterligare 8 bilder

Snögrotta i Skåne…

Diverse

Husdagboken Stackars skånska barn. Här är det ingen snö så man får ta vad man får. Min stora grushög har frusit till och jag passade på att bygga en grotta. Innan jag var färdig var det drygt en meter djupt och ganska rymligt i bredd.

(jag har rivit den, ingen fara att någon leker där inne och allting rasar)

Inlägget innehåller ytterligare en bild.

Inredningsdetaljer: Jordglobsbar

Husdagboken

Inspo För några dagar sedan dök det upp en annons på Facebook om någon som sålde en jordglobsbar i Ramlösa. Jag har ju tidigare varit på jakt efter en sådan, och när jag nu fick chansen att lägga vantarna på en äldre, charmig jordglob var det bara att slå till.

Troligen den lökigaste pryl som jag någonsin kommer att ta in i detta hus, men den är samtidigt förbannat cool! Läs mer

Inlägget har ytterligare 5 bilder

Sista veckan med pelletspanna

Husdagboken Sista veckan med pelletspanna, därefter är det slut på en epok. Efter många hembesök och många timmar på Byggahus och andra sajter föll valet på en CTC maskin. Allting levererades på studs innan jul och står nu i huset och bara väntar. Under tiden gräver jag fundament för utomhusdelen – mer om det i ett separat inlägg.

Inlägget har ytterligare 3 bilder

Lagning av uterumstaket

Byggbloggen Under stormen Gorm blåste taket på uterummet sönder. Nu är det lagat.

Hela taket är i dåligt skick och jag kommer att försöka byta ut det under sommaren, när det är lite bättre väder. Men just nu är det en temporär lagning som är gjort på allra enklaste och framförallt, billigaste sättet.

Men visst ser världen lita annorlunda ut när man står på en stega – vilken utsikt!

Inlägget har ytterligare 2 bilder

Dammsugare. Äntligen!

Husdagboken Så hände det äntligen. Efter nästan 2 månaders väntan kom centraldammsugaren idag. Produkten som ”finns i lager för omgående leverans” tog lite tid att få trots allt. Säljaren var ledsen och de skickade faktiskt ett rörpaket, så jag kunde bygga in rören, men oacceptabel leveranstid.

Hursomhelst, nu sitter där på väggen där i källaren. Har provkört den, fast högst temporärt.

De andra paketen? Det var den vanliga leveransen från m.nu Läs mer

Inlägget innehåller ytterligare en bild.

Vardagsrum – prepp för golvet

Byggbloggen Det befintliga golvet var lite svajjigt så vi bestämde oss för att förstärka det. Efter många alternativa lösningar landade det i att vi förstärkte befintliga bjälkar med nytt limträ. När vi rev upp golvet insåg vi varför det varit lite svajjigt, eftersom de ursprungliga reglarna har krökt sig en hel del.

Nu är allt limträ på plats, inlodat så att golvet blir rakt och fint, skruvat och färdigt med extra stöd med kryss. Läs mer

Inlägget har ytterligare 14 bilder

Sovrummet – dörr och väggar

Byggbloggen Efter en ganska lång paus nere i källaren är det dags att ta tag i det igen. Väntar in hantverkare och material för att jobba vidare på ovanvåningen.

Denna omgång gäller det att få upp skjutdörren och regla upp de väggarna längs de två långsidorna av rummet. De två teglade väggarna lämnar jag som de är. Lite 70-tal ska väl ändå bevaras 😉

 

Inlägget har ytterligare 6 bilder

Takprojekt – förberedelser

Byggbloggen Vårt stora projekt detta året är att isolera vinden och samtidigt höja innertaket i det blivande vardagsrummet. Vi inledde projektet med flytten av vårt tillfälliga vardagsrum på torsdagen, sen under helgen flyttade vi sågspån och rev ut isoleringen på vinden. Vi hann även med att riva lite mer än halva det gamla innertaket, innan vi lämnade över till Artekta som under 2 veckor skulle göra grovjobbet.

Inlägget har ytterligare 14 bilder

Källartrappan – del 2

Byggbloggen Idag passade vi på att (tillfälligt) göra klart källartrappan. I helgen börjar vi riva taket, så det var tvunget att spaljen och väggen är borta innan dess. Rummet blir som en bonus mycket luftigare och ljusare – precis som vi hade tänkt oss.

Inlägget har ytterligare 4 bilder

Klädhängare

Inspo Det är verkligen stort och smått när man renoverar ett hus. Idag råkade jag springa på en lösning på XXXLutz för klädhängare som jag gillade starkt. Denna variant var dock gjort för att monteras från baksidan, tex på en planka, men fick oss att börja fundera på en liknande lösning.

Inlägget har ytterligare 2 bilder

Vardagsrummet fram tills idag – dag 119

Husdagboken Vi har trots allt bott i huset under några månader nu. Vårt vardagsrum är (som allt annat!) väldigt temporärt och är en blandning av vardagsrum, förvaring och projektplats.

Idag var det dock sista dagen och vi börjar flytta ner själva vardagsrumsinredningen i källaren för ännu ett temporärt vardagsrum under de närmaste veckorna.

Inlägget innehåller ytterligare en bild.

Sjöstensplattor – dag 113

Diverse Till våren ska vi lägga fler sjöstensplattor i trädgården. För att behålla en äldre stil på exteriören hämtar vi ofta plattor som vi hittar på Blocket etc. Tur man har vänner som ställer upp – och ett bra släp! 😉

Inlägget innehåller ytterligare en bild.

Källartrappan – del 1

Byggbloggen Hemkomna från dagens födelsedagsfirande hos Jenny och Krille funderade vi på vad man skulle göra resten av kvällen. Eftersom en tur till NSR redan var inplanerat för morgondagen skulle man kanske passa på att göra något som producerar sånt som ska slängas?

Sagt och gjort, vi gav oss på att riva ner innerväggen mot källartrappan. Till vår förvåning hittade vi gamla ”trapppinnar” inuti väggen.

Inlägget har ytterligare 2 bilder

Halloween – dag 105

Husdagboken  Okej, det är dags att erkänna, det var för att kunna göra detta som vi grävde upp trädgården.

Klicka på bilderna för att se en större version.

 

 

Inlägget har ytterligare 11 bilder

Gräva och schakta i trädgården

Byggbloggen En vacker sommardag (i oktober) var det dags att ge sig ut i trädgården. Den ingående elen ska flyttas till andra sidan av huset och vi ska gräva ner slang för fiberinstallationen. Varför kan man du tänka?

Elen – eftersom det ska bli en dörr där elcentralen sitter idag, och att det dessutom är svårt att bygga ut den centralen när vi drar om all elen, ska detta flyttas. Läs mer

Inlägget har ytterligare 11 bilder

Katten, han ska ha det bra han med – dag 43

Husdagboken Klart att katten ska ha en egen entré mellan sovrummet och köket! Nåväl, det är inte riktigt så galet som det låter. Flytten till huset närmar sig och det är långt ifrån lämpligt som bostad för en nyfiken katt. Ser framför mig hur man kryper ner i isoleringen under golvet i vardagsrummet.

Så, katten får nöja sig med att bo i sovrummet och köket. Eftersom de rummen i normala fall inte sitter ihop var det bara att dra fram tigersågen och göra en tillfällig entré för honom.

Inlägget har ytterligare 4 bilder

Älskling, ringer du brandkåren? – dag 6

Husdagboken Varken Josefin eller jag har någonsin haft en pelletspanna att ta hand om. Vi fick en ordentlig genomgång av hur den fungerade av Kaj i samband med ett av tillfällena då vi var och tittade på huset. När jag insåg att vi inte hade något varmvatten dök en tanke upp i huvudet – ska det verkligen blinka 3 på pannan?

På morgonen hade jag sett att det står just 3 på pannan, vad jag inte tänkte på var att det blinkade E…3…E…3… Pannan hade alltså stått still sedan morgonen. Läs mer

Inlägget har ytterligare 2 bilder

Rivning av vardagsrummet (uppdaterat 22 juli)

Byggbloggen Så var det äntligen dags. Efter första dagen i huset och sömn på en halvtaskig lustmadrass var det dags att börja riva. Vi ska ta bort ett flertal väggar och skapa ett nytt större vardagsrum med öppen planlösning mot kök och matplats.

 

 

 

 

 

Inlägget har ytterligare 10 bilder

Imorgon är det dags…

Husdagboken Det är mycket som ska göras och som man ska tänka på innan huset blir vårt imorgon. Nu utlovas det lite snabbare uppdatering av bloggen en tid framöver. (Bläddra bland bilderna ovan med pilarna i ytterkanten)

Testa spännande kamerappar så att det blir fina före/efterbilder till bloggen

Köpa billiga, dammiga vitvaror?

Packa prylar som ska till huset omgång 1.

Tvätta det som ska till huset.

Hämta hemliga paket med spännande innehåll. Läs mer

Inlägget har ytterligare 5 bilder

© 2024 Fiskalsgatan — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑