Varken Josefin eller jag har någonsin haft en pelletspanna att ta hand om. Vi fick en ordentlig genomgång av hur den fungerade av Kaj i samband med ett av tillfällena då vi var och tittade på huset. När jag insåg att vi inte hade något varmvatten dök en tanke upp i huvudet – ska det verkligen blinka 3 på pannan?

På morgonen hade jag sett att det står just 3 på pannan, vad jag inte tänkte på var att det blinkade E…3…E…3… Pannan hade alltså stått still sedan morgonen. Nåväl, det kan ju inte vara så svårt att tömma den på aska och som ni ser på första bilden ovanför, det är det inte heller!

Vi gör klart och startar pannan och tittar förundrat på hur den slukar en rejäl omgång pellets. Allting ser bra ut och vi lämnar pannrummet. 10 minuter senare går jag ner och kollar att allting är som det ska och vi kan sammanfatta med att något var fel. Rejält fel.

Hela pannrummet var fyllt av rök och trots hjälp av grannen klurade vi inte ut det. Till sist återstod inget annat än att ringa Kaj, som bor kvar i byn bara några gator bort. En rådig insats och frågan Startade fläkten? så var mysteriet löst.

Nästa gång har vi en punkt till på vår lista. Pannan är ju äldre än vad jag är och fläkten är liksom jag ibland lite trögstartad…

… och nej, vi behövde aldrig ringa Brandkåren.