Då var det dags för installation av själva pannan. Ett dygn utan fungerande värme var planen, så jag var glad att vintervädret valde att hålla sig borta.

Det första som man såg, två hål i väggen.

 

Pannan är urkopplad, nu finns det ingen återvändo!

 

Elektrikern har börjat på sitt jobb utomhus.

 

Det var en del skador på väggen bakom den gamla pannan, det var dessutom en härlig blå färg i rummet.

 

Det fanns givetvis även ett hål för skorstenen. Själva skorstenen står egentligen i rummet bredvid, så detta var ett sidorör in i den. Med viss möda fick vi ut det och kunde mura igen det när hantverkarna gått hem.

 

Pelletssilo och mataren har blivit degraderade och utflyttade.

 

Både min bror och min pappa kom och hjälpa till att putsa och fixa. Det var viss tidspress, om man säger så.

 

Allting är putsat, och ett väldigt märkligt filter på mobilen.

Det var så pass torrt på natten att det faktiskt gick att måla. Ställer klockan och hann faktiskt med att måla två gånger, innan det var dags att fortsätta installationen. Hantverkarna såg faktiskt lite förvånade ut när de kom dagen därpå. 🙂

 

Mycket vatten blir det, det tog någon timme att tömma hela.

 

En skön känsla, att lämna tillbaks pellets istället för att köpa!

 

Installationen utomhus är klar, det tog dock någon dag mer än planerat. Pannan var på plats dag 2 och det innebär ju värme, även om det då blev några dagar med enbart el-uppvärmt. Det jag uppskattade mest var att kunna ta en dusch igen.

 

Hålen från första bilden, nu med innehåll.

Lite bakgrund och tankar

Under hösten fick jag tag på dålig pellets, Bauhaus sålde billigt och plötsligt fick jag massor av problem med pannan. Det var oerhört mycket damm i denna pellets vilket gjorde att sensors blev igensatt och stannade. Först kopplade jag det inte till pelletsen utan var mest allmänt irriterad. Började titta på nya pelletspannor och funderade. Den dåvarande pannan var 36 år och det var en oroande spricka i godset i själva pelletsbrännaren.

Dags för ny pellets och plötsligt fungerade pannan bättre, inte perfekt, men bättre. Insikten att ”Pellets är fan ganska jobbigt” infann sig, och jag började titta på alternativ. Eftersom man skulle sänka ROT-avdraget vid årsskiftet blev det lite bråttom och jag tittade runt efter olika leverantörer av luft/vatten lösningar.

Totalt tror jag att det var 13 installatörer hemma hos mig och tittade, alla intresserade av att sälja. Konstigt nog fick jag bara 3 eller om det var 4 offerter, trots att jag ringde och ”tjatade” hos några. För mig är det helt naturligt om man inte är intresserad av att ta ett jobb – det kan vara långt bort, för mycket andra jobb, för krångligt – men varför man då fortsätter utlova offert är obegripligt.

Valet föll i slutändan på en CTC med VarmiTek och eftersom jag ändå hade All-Electro i huset så fick de göra el-installationen. Det sista var på ett sätt ett misstag, eftersom det blev en del ställtid och misskommunikation mellan dessa två, som jag såklart fick betala lite extra för.

Installationen skulle ta två dagar med ungefär ett dygn utan värme, vilket såklart inkluderar varmvatten. Passade på att duscha på jobb, men vad låst man känner sig när det inte går att duscha. I praktiken tog det lite längre tid, men pannan var installerad och i drift på el under dag 2. Det tog någon dag innan de driftsatte utomhusdelen.

Hela bytet, inklusive panna, utomhusdel och jobbet efter ROT, kostade ungefär 110.000:-. Detta är dock utan internetmodulen som jag 1.5 år senare inte sett röken av!

Såhär i efterhand är jag väldigt glad att jag gjorde bytet. Det är oerhört skönt att ha någon som ”bara fungerar”. Man inser också i efterhand hur mycket plats det tog upp med att förvara pellets. Givetvis är det skönt att slippa sota och fixa, men behöver inte heller vara orolig på samma sätt om man åker hemifrån några dagar.

Eftersom jag kommer att köra golvvärme i större delen av huset räknar jag med att jag inte behöver ha så hög framledning, elementen i sovrummet är till exempel anpassade till ett lågtemperatursystem genom att vara större.