Redan när jag köpte mina takfönster var jag i kontakt med Velux och de pratade om att det skulle komma en IP-gateway till fönstren ”om ett par månader”. Tiden gick och det som istället kom var en ny produkt som heter Velux Active som tyvärr är ett stängt protokoll men som ska gå att styra via till exempel HomeKit.

Beställde och det är inte sexigare än på bilden, men av någon anledning har man bara satt en knapp på kontrollerna, som använda för att öppna och stänga, men det går inte att styra mörkläggningen.

Jag har inte testat styrningen med HomeKit ännu men enligt Velux kommer man inte att kunna styra mer än stänga, ventilation eller helt öppet, i deras egen ett exakt värde. Märkligt. Lär återkomma till detta i framtiden.

Själva systemet kör själv efter ett ibland lite obegripligt schema, men det styrs bland annat av värme och luftkvalitet. Effekten av det kan dock bli mer än märklig ibland, som att märkläggningen stängs kl 10 på natten.

Vid några tillfällen har Velux appen slängt ut mig från systemet och enbart tillåtet styrning av mörkläggningen, men inte låtit mig styra fönstret. Det verkar som att det är någon säkerhetsfunktion så att inte obehöriga ska kunna styra, men jag vet inte riktigt varför jag blivit utslängd. Tilläggas ska att det inte har hänt sedan appen uppdaterats, så förhoppningsvis är det överspelat.