Nästa stora projekt efter rivning av vardagsrummet närmar sig start. Det är det sk hobbyrummet i källaren som ska bli sovrum. Vi har stuvat om i planeringen eftersom vi ”kom på” att vi ska flytta ut till huset tidigare än vi tänkte från början. Golvet är väldigt gropigt och ojämt, så första steget är att flytspackla och få ordning på det. Därefter ska väggarna gipsas, platonmatta läggas in och en vägg dela av rummet i sovrum och walk-in-closet.

Uppdatering lördag 9 augusti Vid lagom tid en lördag, runt 12 alltså, möttes vi upp i huset, Andreas, Fredrik och Marcus tillsammans med mig, för att flytspackla vårt blivande sovrum. Ingen av oss hade gjort något liknande, men hur svårt kan det vara hördes mer än en gång. Det visade sig förvisso vara ganska svårt och golvet är förvisso mycket bättre nu än innan vi började idag, men vi har stött på samma problem som många andra hemmafixare – självavjämnande är inte så mycket ”själv”. Imorgon blir insatsdag i källaren… Uppdatering 2 september Vidden av hur stort problemet egentligen var i källaren märktes tydligt när vi började titta närmare på golvet. Alternativen som vi stod inför var:

  • Lägga på ny flytspackel.
  • Bila upp hela golvet eller delar av det och flytspackla/lägg nivellgolv.
  • Spackla upp de delar som var ojämna.

Vi valde det sista alternativet, på gott och ont. Principen fungerar givetvis, vi har spacklat med långbräda först på ett håll, sedan i 90 graders vinkel. Det tar dock en sjuhelvetes tid och det går åt mycket mer spackelmaterial än man tror. Vi valde att använda ett finspackel för golv, eftersom det är godkänt för från 0 mm, jämfört med flytspacklet som kräver minst 2 mm.

2014-09-03 21.50.58 Golvet är äntligen färdigt, rakt och fint. Med facit i hand hade det varit enklare att lagt in ett nivellgolv från början, innan vi gav oss på att flytspackla. Vi valde en ganska omständig metod att få det färdigt, men det fungerade och det är ju det viktigaste! Dags för nästa steg, regla upp innerväggar…