Idag hände det så äntligen. Efter att mina rullgardinsmotorer legat i en låda sedan m.nu:s julrea* var det dags att testa dem. Började för några dagar sedan med att byta ut innanmätet i IKEA rullgardinerna till motorn och skruva upp rullgardinen på väggen.

Motorn ska sedan programmeras med start och stopplägen, vilket är lite meckigt. Jag missade att man skulle se vilket håll motorn startar på, så jag hamnade ett steg fel i instruktionerna, men det var bara att börja in. Lite pill med att växla plats på trådarna som ansluter motorn, men efter en stund var motorn programmerad.

För att styra rullgardinerna använder jag en Qubino Flush shutter kopplad till Z-wave. Hade stora problem att inkludera enheten på Veran, testade två olika enheter men fortfarande ingen framgång. Pratade med supporten och det hjälpte inte. Testade att bryta mot instruktionerna och vända på plus och minus, och plötsligt fungerade det som det skulle.

Det är inte första gången jag sprungit på felaktiga instruktioner när det gäller Z-wave prylar. Det gäller att ha tålamod och lite is i magen när man ska bygga sig sitt smarta hem. Tyvärr.

2016-02-23 00.14.52

Detta är själva styrenheten, Qubino Flush shutter DC. Den strömmatas med 24V längst till vänster. I mitten är utgångar för att styra själva motorn, och längst till höger har du möjlighet att ansluta en (valfri) fysisk brytare för att styra gardinerna.

2016-02-23 00.15.20

Det röda är motorn som ersätter innanmätet som IKEA levererar med rullgardinen.

* Julafton mellan 15-16 har de 20% rabatt på hela sortimentet. Tydligen är vi många som inte ägnar vår fulla uppmärksamhet åt Kalle och hans vänner.