Golvet i vardagsrummet var en riktigt katastrof. Efter att ha lagt hur mycket tid som helst på att förstärka och styra upp golvet i tillbyggnaden var det oerhört skönt att det äntligen var dags för golv i resten av vardagsrummet. Detta inlägg utspelar sig under en längre tid på flera månader.

Nu skulle det gå snabbt, vi skulle ju i princip bara lägga på det nya golvet! Ut det det gamla som var i flera olika höjder och in med ett nytt. Vi lag heltäckande förstärkning längs ytterväggen eftersom det ska gå ganska många golvvärmeslangar där.

När vi byggt klart den första delen av undergolvet gjorde vi en upptäckt – golvet knarrade. Det var inte lite heller! Efter en del undersökning insåg vi att när de lagt golvreglarna hade de gjutit in najtråd i betongbjälklaget och därefter satt fast klossar och reglar med denna.

Problemet var att golvet inte var jämt och reglar och klossar rörde på sig och gned sig mot najtråden. Det hade knarrat även tidigare, men vi trodde det var plankgolvet och hade inte tänkt så mycket mer på det.

Det var egentligen ett relativt lätt val att riva ut och göra om, men fy fan vad tungt det var. Detta är nog ett av de värsta delarna av renoveringen hittills och det kändes ganska hopplöst. Tanken på att skita i allting fanns mer än en gång.

 

Ett av de många försöken att fästa klossar i betongen. Vi provade med mindre framgång betongskruv och efter många försök landade vi i klassikern plugg och skruv. Vi kompletterade dessutom med lite ”klet” (fästmassa) för att jämna ut och ge en bra yta att fästa i.

Det blev också ett nytt inköp: En Ryobi slagskruvdragare – vilken dröm att skruva ner dessa klossarna jämfört med en vanlig skruvdragare.

 

Limträt bredvid återkommer jag till längre fram, men ett gäng klossar på plats. Skönt att äntligen ha kommit igång och kommit på hur vi ska göra det.

 

Därefter på med reglar, fästa vattenrören som går ner i källaren och lägga på isolering.

 

På vissa delar av golvet till exempel där det går många ”matningsgolvvärmeslangar” och vid alla vändningar lägger vi en hel spånskiva och därefter det spårade spångolvet. Med det sagt var det dags att loda in golvreglarna, som du justerade med fanér och lumpapp.

Med det jag vet nu hade jag inte köpt spårade spånskivor och kommer inte att göra så på resten av ovanvåningen.

 

Därefter upprepar man processen på hela golvet. Fortsättning följer…