När vi gjorde iordning vardagsrummet drog vi ner avlopp genom källarväggen och nu var det alltså dags att koppla in det på avloppsstammen. Det gamla avloppet är just det, gammalt, och badrummet kommer troligen att flyttas. Konstaterade snabbt att det var bäst att bila upp och dra nya rör i golvet. Men först, gröt till frukost!

Det är en massa grejor i garaget…

 

Jag började bila upp golvet inne i själva källaren, vilken dröm det är när man har ordentliga maskiner. Fortfarande jobbigt men första rundan tog inte så lång tid och sen var det att bära ut allting, innan jag gav mig på det en sista runda och bilade bort det sista.

Svettigt, skitigt och stora maskiner – blir det manligare än så? 😀

 

Inne i garaget stötte vi på ett betongrör som om vi uttrycker det snällt, var lite i vägen. Vi hade en misstanke om att det var där den gamla inkommande elen gick och ett litet hål bekräftade detta. Elen är alltså uppgrävd och ersatt ute i trädgården, så detta används inte alls längre.

 

De gamla rören är i bra skick men det läcker någonstans. Vattnet luktade inte direkt gott, om vi säger så…

 

Röret som kommer från köket var dock i sämre skick. Det är svårt att se men det var helt fyllt av avfällning från gjutjärnet och skit, så det var inte konstigt att det inte hjälpte att rengöra vattenlåset. Det gamla köket används fortfarande men det ska snart rivas, så vi kopplar bort det från avloppet och sätter en tillfällig lösning.

 

Här syns den tillfälliga lösningen bättre. Visst är det bra att ha grejor kvar från tidigare projekt? Några meter 110 elrör fixar biffen!

 

Här ska vi sätta in en ny Y-koppling och samtidigt ta bort den som sticker iväg åt höget och det gamla köket. Hålet på röret är inte vårt verk utan troligen någon som den tidigare ägaren råkade göra när han grävde i avloppet i mitten av 00-talet.

 

Med en vinkelslip kommer man långt.

 

Nu ska bara kopplingen sättas dit…

 

… och där var den på plats.

 

Det nya avloppsröret kommer på plats.

 

Dags att fylla igen, återanvände en del av makadamen som jag tidigare grävt ut och fyller på med ytterligare grus.

 

Köpte dubbelt så mycket grus på grustaget till halva priset, jämfört med att handla på Hornbach.

 

Passade på att lägga dit två tomslangar för framtida bruk när jag ändå hade golvet uppbilat.