Söndag, härligt att när klockan närmar sig 7 redan vara vaken och reflektera över ”är det sophämtning idag” när den ganska högljudda sopbilen tömmer soporna hos grannen. Men midsommarvecka, och ja, då blir det ju en dag tidigare.

Vi kom igång med byggandet relativt tidigt, strax efter 8 var vi uppe på taket och började. Vi konstaterade att ett nytt inköp skulle underlätta dagen, en batteridriven tigersåg. Sagt och gjort, en timme med allt runtom försvann i inköp.

Vi har absolut hittat en del av problemet med att det har regnat in, de mögelstoppers som sattes in sitter på en del av taket som är väldigt platt. Det är inte det enda problemet, eftersom pappen även spruckit på några ställen, men detta har inte direkt bidragit till att hålla det tätt.

Dagens regnoväder drog in över Ödåkra men vi hann täcka med plast där det var öppna hål. Regnet var inte värre än att vi fortsatte med annat arbete och sen kom det ett större regnoväder och vi avbröt och gick in. Att därefter inse att plasten vikt sig och att det samlats en stooooor regnsjö som alldeles strax är på väg att rinna över ner i väggen, var ju en upplevelse med blande känslor. Stressigt att fixa utan att det faktiskt rann över, och tacksamhet att jag upptäckte det innan något hände. Det gick bra.

Vi fick ta en teknisk paus under tiden det värsta regnovädret drog förbi, så ytterligare en timme gick till spillo inräknat med att täcka alla verktyg och utrustning. Allting var blött, det samlades vatten på ställningen och på golvet. Blä.

Nästa bakslag var ett jag rev ett getingbo mitt itu när jag bände upp en bräda från taket. Känslan av panik steg och den blev inte mindre när det börjar strömma ut getingar, den största flera centimeter stor. Det gick snabbt när jag tog mig ner från ställningen och ut ur rummet, och Fredrik hängde på lika snabbt!

Ytterligare rundor för inköp och att samla mod och en timme gick till spillo. Vi behandlade i omgångar och klarade oss utan stick, som tur var.

Förutom att bränna axlarna, massvis av solkram till trots, diskuterade vi mycket kring hur vi skulle göra. Som på denna bilden.

Så fick jag tillfälle att dra nytta av mina nyvunna kunskaper om takavrinning, tack Youtube, och monterade ner hängrännor och dess tillbehör.

Det blir relativt luftigt nu när reglarna börjar försvinna och, inte minst, takfoten är borta. Det kommer ju tyvärr att komma tillbaks nya reglar, men takfoten ska inte tillbaks, så 50 centimeter extra takyta välkomnas.

Imorgon fortsätter vi arbetet, temperaturen ska hålla sig kring 20 grader vilket är tacksamt, men tyvärr ska det också fortsätta att regna. Målsättningen är att vi ska få upp den nya längegående limträregeln på tegelmuren och få en av de nya takreglarna på plats. Men det känns som att mycket hänger på vädret.