En helt vanlig morgon när jag satt i vardagsrummet och skulle äta frukost tycker jag att det låter lite ”duns duns”. Tittar in mot gästrummet och förundras över att en fågel upprepade gånger flyger mot fönstret. Funderar över vad jag ska göra åt det och samtidigt hur ytterligare en fågel flyger längs insidan av väggen och rakt mot fönstret.

Vänta… antingen har jag vaknat med superkrafter och kan se genom väggar, eller så är fåglarna… inne i gästrummet?!

Tyvärr var det inga nya superkrafter utan tre främmande fåglar som gästade oss, passande nog just i gästrummet. De verkade inte trivas så bra och fick plötsligt syn på fönstret tvärt igenom huset, och gav sig i rask takt av mot det istället, med hopp om att kunna flyga igenom och komma ut.

Utrustade med handdukar lyckades vi fånga två av dem samtidigt som den tredje själv tog sig ut genom dörren.

Det visade sig att vi fick påhälsning ytterligare några gånger och att fåglarna tog sig in genom det gamla ventilationshålet för köksfläkten, på den tiden det var ett kök där inne. En snabb insats på insidan täckte till hålet och efter det kraxade de inne i skorstenen till och från under några dagar, tills de gav upp och flyttade vidare till ett grannhus och byggde bo istället.