Golvet som kommer att ligga i vardagsrummet och större delen av entréplan är ett bambugolv från danska Holse & Wibroe. Har egentligen tittat på detta golvet från i princip när vi köpte huset och det har alltid legat högt på listan. Det där finska, handhyvlade ekgolvet där deras 8 meter långa plankor kostade över 10 papp per kvadratmeter var inte riktigt lika lockande…

Första dagen hann vi inte lägga mer än drygt en meter golv.

Sen gick det snabbare. Eftersom golvet ska ligga flytande ska varken köksö eller köksskåpen längs gaveln stå på golvet. Längs gaveln har vi skruvat fast en regel (med försiktighet och bredvid slingorna!) som vi ”trycker” golvet mot.

I köksön har vi gjort samma sak på den yttre sidan, alltså där vi kommer att pressa resten av golvet mot. På långsidan mot katten kommer vi att behöva lägga ytterligare en liten bit golv, men det kompletterar vi med sist.

 

Golven kommer om cirka 2 kvm per paket och är väl inslagna i kartong och plast. Några av kartongerna hade transportskador men det är inget som har påverkat innehållet (vad vi sett såhär långt).

 

Det är tunga rackare, varje paket väger 27 kilo! Golvet är carboniserat, vilket innebär att man pressar bambun under mycket högt tryck, vilket gör att den får sin mörkare färg.

Varje paket är märkt med antingen M(edium) eller D(ark), beroende på vilken färg som innehållet har. Det verkar dock som att de som sorterat gjort ett mediokert jobb, vissa av de som är märkta M är mörkare än de som är märkta D. Viktigt dock att man blandar plankor från flera paket när man lägger golvet.

 

Satta ihop en enkel sågstation utomhus eftersom det dammar ganska mycket, och bambudamm är riktigt otrevligt. Kartongen är som regnskydd till sågen.

 

Bättre att se ut som än tönt än att andas in allt damm.

 

Regnet övergick i snö… det är för tusan den 27 mars!

 

… det här börjar kännas fånigt.

 

Det fortsatte att snöa och vi flyttade upp sågen till farstukvisten. Lite mindre plats att jobba på, men det var åtminstone torrt. Eller ganska torrt i vart fall 😉

Kvällen avslutades med cirka 2/3 av golvet lagt. Next up, hemlig lucka i golvet och källartrappa.